11 942 леи дари Архиепископията на Ръмникул за лечението на млада жена, диагностицирана със системен лупус еритематозус (SLE)

In other languages: RO


С благословението на Архиепископа на Ръмникул, на 15 септември 2021 Свещената Архиепископия на Ръмникул отпусна финансово дарение в размер на 11 942 леи, необходимо за лечението на млада майка, диагностицирана със системен лупус еритематозус (SLE).

Ние сме много радостни и благодарни за това, че успяхме да внесем малко утеха в това семейство, което преживява изпитание. Когато правим добро, получаваме радост в сърцата си, която не може да бъде описана с думи.“ – казаха поклонниците на милосърдието.

Източник: arhiepiscopiaramnicului.ro

Справка

Системният лупус еритематозус е хронично, автоимунно заболяване, при което може да бъде ангажиран всеки орган в човешкото тяло. Най-често се засягат ставите, кожата, белите дробове, кръвоносните съдове и бъбреците.

Характерно за всички системни автоимунни заболявания е, че при тях имунната система, чиято основна функция е да предпазва организма от възпалителни и други агенти, погрешно започва да „атакува“ собствените тъкани и органи на тялото. При този процес се образуват автоантитела, които увреждат най-вече съединителната тъкан на организма.
Така се поражда и развива системно възпаление, което поразява тъканите и органите. Антителата са специфични белтъчни молекули в кръвта, които се свързват с бактериите и вирусите и ги унищожават. Протичането на заболяването е непредсказуемо и се характеризира с периоди на висока активност и затихвания (ремисии) с различна продължителност.

Болестта засяга значително по-често жените отколкото мъжете. Тя се проявява предимно в млада и средна възраст. Засега лупусът е нелечимо хронично заболяване. Мнозинството от болните имат нормална продължителност и добро качество на живота. Това зависи в най-голяма степен от активността на болестта и органното засягане, своевременното диагностициране и адекватно провежданото лечение.

Източник: probudise.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal