Черногорският Митрополит Йоаникий II: „Ще ни отнеме много време, за да преодолеем разделенията“. Сръбският Патриарх и Черногорският Митрополит Йоаникий II напуснаха Цетинския Монастир с хеликоптер | VIDEO

In other languages: SRB


Днес на 05 септември 2021, Черногорско-Приморският Митрополит Йоаникий II беше интронизиран от Сръбския Патриарх в Цетинския Монастир със скромна церемония, съпроводена от масови протести, палежи, блокиране на пътища и бомбички от страна на черногорските граждани.

Заради блокирането на пътните артерии и протестите срещу интронизирането на сръбския Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II, той заедно със Сръбския Патриарх Порфирий, Крушевацкия Епископ Давид и Будимлянско-Никшички Епископ Методий кацнаха в двора на Монастира с хеликоптер.

По време на богослужение в Цетинския Монастир интонизираният Черногорски и Приморски Митрополит Йоаникий II и Сръбския Патриарх Порфирий произнесоха слово.

Йоаникие заяви, че „разделенията са предизвикани изкуствено“ и че са направили всичко, за да ги премахнат, което според него ще отнеме много време.

Черноморският и Приморски Митрополит Йоаникий II заяви, че „ще ни трябва много време, за да преодолеем тези разделения“.

Направихме всичко възможно, за да ги избегнем, но ще ни трябва много време“, каза той.

Думите на Митрополит Йоаникий II не са много коректни, тъй като ако от Сръбската Патриаршия искаха да избегнат разделенията и днешните демонстрации, не трябваше да извършват интронизацията му в Цетинския Монастир, а в някой друг храм. Очевидно за черногорските граждани това е провокация, именно създадена от Сърбия и Сръбската Православна Църква.

С пристигането си и споделянето на притесненията си вие проявихте голяма любов към целия народ на Черна гора“, каза Йоаникий в обръщението си към Сръбския Патриарх Порфирий.

В словото си той спомена за предишните черногорски митрополити, като най-голям акцент беше поставен върху наскоро починалия от коронавирус Митрополит Амфилохий.

Малцината вярващи сърби с черногорско гражданство, които бяха дошли се провикваха „Достоен“.

Различните мнения няма да са проблем, ако има взаимно уважение“, заяви Йоаникий, призовавайки за размяна не на омраза и злоба, а на добра воля, за да се усети близостта на братския мир.

При интронизирането на Йоаникий II, Сръбският Патриарх Порфирий заяви, че новият Митрополит е избран за Черногорски и Приморски Митрополит.

Сръбският Патриарх Порфирий заяви също: „С този тържествен акт ние не дойдохме в Черна гора да откраднем нещо, или да застрашим някого. Дошли сме да извършим свещения акт на интронизация на мястото на архиепископа на тази епархия“, каза Патриарх Порфирий.

Голям дълг и чест е да дойдеш на трона на Свети Петър Цетински и на много светци, както и на великия Митрополит Амфилохий. Тук е необходим мир, повече от всичко“, добави Патриархът.

„Вие сте тук, за да не питате кой на кого принадлежи и на кои хора, вие сте тук, за да затъпите остриетата и да свържете мостовете“, подчерта Сръбският Патриарх.

Поне думите на Сръбския Патриарх бяха мъдри и миролюбиви, подсказвайки на Митрополит Йоаникий, че трябва да потушава напрежението и да изгражда мостове с тези, които са против него, а не конфронтация.

Събралите се вярващи аплодираха и членовете на отдела за борба с тероризма, които придружиха Сръбския Патриарх Порфирий от Монастира до хеликоптера.

Четиримата архиереи бяха ескуртирани от тежко въоръжени с автомати и тежко екипирани служители на черногорските сили за борба с безредиците и тероризма обратно до хеликоптера в двора на монастира, който ги отведе до Подгорица.

Източник: vijesti.me & rtcg.me

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal