Чернихивският Архиепископ Евстратий: Бог да пази Църквата от Кирил Гундяев. Той все повече губи връзка с реалността

In other languages: UA


В Православната Църква на Украйна реагират скептично на подготовката на Московската Патриаршия за Архиерейски събор, който планира да обяви Вселенския Патриарх Вартоломей за еретик, заради предоставянето на автокефалия на ПЦУ и последващите съслужения между Константинопол и Киев, както пише risu.ua.

Чернихивският Архиепископ Евстратий Зоря, говорител на ПЦУ, заяви във Facebook, че „РПЦ, водена от Патриарх Кирил, в момента преживява трудни времена“ и че „не може да се очакват адекватни решения от Предстоятеля на Руската Църква“.

Готви се Архиерейски събор на РПЦ (първият от края на 2017, т.е. първият след отделянето на Москва от няколко поместни църкви). Патриарх Кирил проведе конференция, на която беше очертана основната идеологическа линия – „за всички проблеми са виновни Константинополската Патриаршия и особено Патриарх Вартоломей“.“ – пише Евстратий.

Според него, Московският Патриарх не е в състояние да признае своята вина и системните проблеми, свързани с неадекватната позиция на РПЦ относно предизвикателствата на днешното време

Да, той все повече губи връзка с реалността, както се вижда и в следния пример: на празника Рождество Богородично патриархът посвети проповедта си на Покров Богородичен, сякаш е забравил какво точно се празнува в онзи ден. Следователно няма причина да разчитаме на адекватни решения, предложени от Архиерейския събор на РПЦ.“ – казва говорителят на ПЦУ.

Този Московски Патриарх вече не е в състояние да предложи или реши нищо конструктивно. Това е много тежък период за Църквата… Човек единствено може да се моли на Бог да не допуска Патриарх Кирил Гундяев да причини още по-големи неприятности на Църквата, да не допуска разделението да се задълбочи още повече и най-вече да не допуска Московската Патриаршия да се превърне един ден в една сектантска самозатворена група“ – заявява Архиепископ Евстратий.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal