Начало » Новини » Светът » Чернихивският Архиепископ Евстратий от ПЦУ: Руската Църква в Украйна иска да убеди с издадената си книга, че тя е „Украинската Православна Църква“

Чернихивският Архиепископ Евстратий от ПЦУ: Руската Църква в Украйна иска да убеди с издадената си книга, че тя е „Украинската Православна Църква“

In other languages: UA


Говорителят на Православната Църква на Украйна, Преосвещеният Чернихивски и Нижински Архиепископ Евстратий (Зоря), коментира новото идеологическо издание на Московската Патриаршия, озаглавено „Украинската Православна Църква: основни етапи в историята“. Според него корицата на тази книга трябва да убеди читателите, че Руската Православна Църква в Украйна е Украинската Православна Църква.

Все още не ми се е налагало да чета новото пропагандно издание на Московската Патриаршия в Украйна, но дори корицата е много красноречива. Тя продължава традицията на съветската пропагандна историография – превръщане съвременните идеологически конструкции в миналото. Така се смяташе за логично да се пише „История на СССР от древни времена до края на XVIII век.“, въпреки че самият Съветски съюз се появява едва през 1922 г. Съветските историци твърдят, че СССР винаги е съществувал само чрез промяна на формата си и че всичко, което съществува сега, е било вечно. И затова ще бъде така завинаги”, написа на своята страница във Facebook говорителят на Православната Църква на Украйна.

Така и коричното издание изпълнява само две идеологически функции – убеждава, че Московската Патриаршия в Украйна е Украинската Православна Църква (въпреки че това не е така), и също така уверява, че „Историята на УПЦ“ са митрополитите Онуфрий (Березовски), Антоний (Паканич) и протодякон Вадим (депутат Новински). Винаги са били и винаги ще бъдат. Като СССР през XVIII век.“, обобщи Архиепископ Евстратий.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal