Хиротония на избрания за Епископ Константийски г-н Михаил | VIDEO & СНИМКИ


На 26 септември, I Неделя след Неделя подир Въздвижение, за първи път в историята на Ловчанска епархия, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Ловеч, бе извършена епископска хиротония. Архимандрит Михаил (Диловски), игумен на Чекотинската св. обител бе възведен, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, в епископски сан, с титлата „Константийски”.

В края на утринното богослужение нареченият за епископ архим. Михаил, воден от архим. Епифаний и протодякон Иван Петков, застана пред досточтимите архиереи и след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ-БП.

Св. Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който бе в съслужение със синодалните архиереи: Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и Техни Преосвещенства Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Знеполски Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, архим. Васиан Змеев, предстоятел на Храм-подворие на РПЦ-МП „Св. Николай Мирликийски“, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския Патриарх и предстоятел на румънския храм „Св. Троица“, монаси и свещеници от страната, както и дякони, водени от протодякон Иван Петков.

След като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Михаил коленичи и архиереите възложиха върху него светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ. Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий” се изпълни с възгласа „Достоен” за новия епископ на родната ни Православна църква, а Ловчанският митрополит Гавриил последователно връчи на новия епископ одеждите и символите на архиерейското служение: сакос, омофор, енголпие и митра.

В края на богослужението Мелнишкият епископ Герасим прочете поздравително слово от името на Светейшия Български патриарх Неофит, в което той насърчава новия епископ Михаил: „Преосвещени владико, помнете какви обещания дадохте пред Великия архиерей Господ Иисус Христос и се стремете да ги оделотворите в служението си. Винаги бъдете послушен на Светейшия Български патриарх и на Светия Синод на Родната ни Българска православна църква, така, както обещахте при епископската си клетва”.

Митрополит Гавриил също се обърна със напътствено слово към епископ Михаил, като му припомни неговия път до манастира, послушничеството и старанието в служението му като игумен на Чекотинската св. Обител. „През всичките тези години Вие никога не сте изявявали каквото и да било желание за епископство. И Ние сме уверени, че понеже Вие не се домогвахте до тази, по думите св. Григорий Богослов, „завидна, но опасна висота“, а я приехте като послушание, Господ ще Ви помогне да носите този тежък кръст за слава Божия, за Ваше спасение и спасение на поверените Ви човешки души”, каза в словото си митрополит Гавриил.

В отговор на това Константийският епископ Михаил изрази своята искрена благодарност към Ловчанския митрополит Гавриил, като негов духовен наставник, както и към Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП за решението им да бъде възведен в епископ сан. „В днешния ден на моята огнена Петдесетница, когато на плещите ми е епископското служение чувам отговора на трикратния въпрос на Христос към св. ап. Петър: „Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че те обичам“(Йоан 21:17). Амин!”,завърши словото си Константийският епископ Михаил.

След светата богослужба духовниците и православните християни от Ловчанска епархия поздравиха новия епископ за неговото ново служение и му пожелаха крепки сили, здраве и Божия благодат.

Хиротония на архим. Михаил (Диловски) за епископ с титлата Константийски в гр. Ловеч

Posted by Българска православна църква – Българска патриаршия on Saturday, September 25, 2021

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Константийския епископ Михаил

ДО НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО
КОНСТАНТИЙСКИ ЕПИСКОП МИХАИЛ
ВИКАРИЙ НА ЛОВЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО МИХАИЛЕ,

Днес е благословеният и благодатен ден на Вашето ръкоположение като епископ на Църквата Христова: ден единствен и неповторим, в който Божията благодат слиза над Вас, за да Ви направи разпоредник на Божиите тайни, образ на Христа Спасителя, добър пастир – подражател на Пастира на пастирите: Господ наш Иисус Христос. Днес над Вас снизхожда Светият Дух, за да Ви утвърди още по-сигурно във вярата и в живота според тази вяра, която е спасителна и за чиято чистота и неопетненост от този ден нататък ще отговаряте с още по-голяма отговорност – не само за Вас самия, но вече и за повереното Вам Христово словесно паство. Днес, заедно с цялата света Църква, ние съпреживяваме радостта Ви и споделяме Вашето вълнение, и молим Всещедрия Бог да бди над Вас и да Ви укрепва в нелекия път на епископското служение. Нека този път бъде спасителен за Вас и за Църквата, на която сте посветили силите и живота си.

Пред Свещеноначалието на светата ни Православна църква Вие бяхте предложен за епископ от нашия събрат Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил – Ваш духовен наставник от самото начало на пътя Ви като монах и клирик. Вярваме и се надяваме, че Неговият избор е избор и на Божия народ в богоспасаемата Ловчанска епархия, както и на Самия наш Господ Иисус Христос. Това са необходимите предпоставки и условията за успеха и добрите плодове на Вашето служение като епископ. Нека в това служение и във високата отговорност, която от днес нататък Ви предстои достойно да носите, всякога да Ви съпътстват искрената любов и молитвите на освещения клир и на Божия народ, та с тази всестранна подкрепа да преуспявате в делото на съграждането на Църквата, която е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15).

Преосвещени владико, помнете какви обещания дадохте пред Великия архиерей Господ Иисус Христос и се стремете да ги оделотворите в служението си. Винаги бъдете послушен на Светейшия Български патриарх и на Светия Синод на Родната ни Българска православна църква, така, както обещахте при епископската си клетва.

Нека Всеблагият Бог щедро да Ви дарува крепко здраве и апостолско дръзновение, архипастирска мъдрост и разсъдливост, бодър дух и добри плодове от служението Ви за доброто и преуспяването на светата ни Православна църква и скъпото наше Отечество.

Благословено и благодатно епископско служение,

Преосвещени владико! На многая лета!

С братска в Христа обич,

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Напътствено слово към Константийския епископ Михаил от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил

Ваше Преосвещенство,

След завършване от Вас на математическата гимназия Господ насочи Вашите стъпки към Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който Вие завършихте през 2005 г., а през 2006 г. послушахте гласа на Господа и дойдохте в Ловчанска епархия и помолихте да Ви разреша да живеете в манастир, където искахте да изпитате себе си дали да станете свещеник или монах. Ние Ви изпратихме в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“, който по това време беше останал без братство. През 5 години до монашеското Ви пострижение Вие проявихте голямо себеотрицание, послушание и търпение в трудностите, които срещахте по поддържането и възстановяването на светата обител и Божията благодат Ви просвети и укрепи в решимостта Ви да приемете ангелския монашески образ. В годината на прославата на светите новоселски мъченици в нашата Епархия Вие бяхте постриган за монах с името на великия Божий архангел Михаил.

През 2012 г. с решения на Св. Синод на Българската православна църква Ние Ви ръкоположихме за йеродякон и йеромонах. Вие като игумен и свещенослужител проявихте голямо усърдие в молитвата, послушанието и трудовете на монашеския живот в светата обител, в която въведохме светогорски устав.

През всичките тези години Вие никога не сте изявявали каквото и да било желание за епископство. И Ние сме уверени, че понеже Вие не се домогвахте до тази, по думите св. Григорий Богослов, „завидна, но опасна висота“, а я приехте като послушание, Господ ще Ви помогне да носите този тежък кръст за слава Божия, за Ваше спасение и спасение на поверените Ви човешки души.

Нека посланието на св. апостол Павел до неговия ученик св. апостол Тимотей да бъде настолно четиво за Вас. В него св. апостол Павел, знаейки благочестието и светия живот на апостол Тимотей, въпреки това го наставлява как да извършва своето архиерейско служение, за да бъде подражател на Господ Иисус Христос и на светите апостоли, бидейки „образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота“ (1Тим. 4:12). И нека се обърна към Вас със следващите думи от посланието на великия апостол: „занимавай се с четене, наставление и поучаване. Не занемаряй дарбата, която е в тебе и ти бе дадена чрез пророчество с възлагане върху ти ръцете на свещенството. За това се грижи, в това пребъдвай, та успехът ти да бъде явен във всичко. Внимавай на себе си и на учението; постоянствувай в тия неща, защото, като постъпваш тъй, и себе си ще спасиш, и ония, които те слушат“.

Помнете и наставлението на св. Григорий Богослов, който казва: „Епископът трябва първо сам да се очиства, след това да очисва другите, да бъде мъдър и тогава да умъдрява, да стане светлина и тогава да просвещава, да се приближи към Бога, после да привежда другите към Него“.

Но заедно с всичко гореизложено от епископа се изисква „да се държи о истинското слово“ (1Тим. 1:9), да пази чистотата на Светата Православна вяра – нейното Предание, догмати и канонично учение. Св. Гиргорий Богослов увещава: „Ако пък някой… било заради някакви изгоди, или поради страх от човеци, или поради неуместно малодушие… или поради привързаност към странности и нововъведения… раздира прекрасното тяло на Църквата, то който и да би бил той, ще понесе осъждане и ще даде отговор Богу в деня на Съда“.

Винаги и навсякъде, до края на своя живот, пази една от най-великите добродетели – истинското и дълбоко смирение, без което няма да получиш Божия помощ, защото „Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат“ (Иак. 4:6).

Преосвещени владико, в днешия тържествен ден за Светата ни Църква и за нашата епархия се празнува паметта на апостола на любовта свети Йоан Богослов. Нека той ти бъде особен молитвен застъпник и пример за предстоящото ти архийерейско служение.

Благодаря на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на събратята от Св. Синод за тяхната снизходителност, за решението да имаме в Ловчанска епархия викарен епископ, Наш помощник. Надявам се на техните свети молитви за Нас и за благополучното и спасително служение на нашия духовен син и вече викарен епископ Михаил.

Ловчански митрополит Гавриил

Слово – отговор на Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил

Ваше Високопреосвещенство, възлюбени Архипастирю на богохранимата ни Ловчанска епархия Владико Гаврииле,

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Драги представители на гражданската власт,

Отци, сродници, братя и сестри!

В този мистичен ден на Успението на свети апостол и евангелист Йоан Богослов върху мен се изля великата апостолска благодат.

На първо място искам да благодаря на Господа Бога Иисуса Христа, на Светата Владичица Богородица и на всички небесни Сили, предвождани от Светия велик Архистратиг Михаил за всичко, и затова, че те ме насочиха към Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“ Ловчанска епархия, което изцяло промени живота ми.

Благодаря с благоговение на Негово Светейшество патриарх Неофит и Високопреосвещените архиереи на Българската православна църква, за решението да бъда въведен в архиерейски сан.

Достопочтени Архиереи, благодаря на вас и за това, че призовахте Светия Дух да слезе върху мен днес. Тази велика Божия благодат дължа най-вече на моя духовен наставник, изповедник и архиерей Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който бащински ме наставлява във всичко.

Благодарен съм на Господ за великата му милост и щедрости, че имам такъв духовен старец тайноводител. Владика Гавриил лично ме водеше и води до автентични носители на православните традиции.

Благодаря Ви, Владико Святии!!!

Велик духовник със светоотески дух беше и блаженопочившия схиархимандрит Тимотей Саккас игумен на манастира „Свети Дух“, Оропос, Гърция. На него дължа окончателното си решение за приемане на монашество и атонския устав за манастира. Този подвижник ми показа на практика същината на духовния и монашески живот т.е. любовта. Архим. Тимотей и другите, с които ме срещна митрополит Гавриил са велики Божии угодници и чрез тях пред очите ми се изпълниха думите: „Възлюблени, ако тъй ни възлюби Бог, и ние сме длъжни да любим един другиго“ (1 Йоан 4:11).„Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог в него.“ (1 Йоан 4:16)

Благодаря Ви Владико святии Гаврииле, че ме постригахте за монах в чест на Светия и Велик Архистратиг Михаил, че под вашия омофор преминах степените на благодатното служение, като вече получих апостолско достойнство – епископ.

Ваше Високопреосвещенство, като Ваш викарен епископ в това отговорно служение се уповавам на Вашата вяра, мъдрост, духовен опит, разсъдителност. С Божията помощ ще се старая да Ви подражавам с послушание и прилежност.

Благодаря на свещенството в Ловчанска епархия и на свещенослужителите от Ботевградска духовна околия.

Благодаря на моите близки, които ме подкрепяха и подкрепят на моя баща Николай покойната ми майка Дияна, царство ѝ небесно, братята ми Явор и Емануил и сестра ми Цвета.

Благодаря на моите духовни чеда и приятели за доверието и на всички вас, които дойдохте днес.

В днешния ден на моята огнена Петдесетница, когато на плещите ми е епископското служение чувам отговора на трикратния въпрос на Христос към св. ап. Петър: „Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че те обичам“(Йоан 21:17). Амин!

Константийски епископ Михаил

Източник: bg-patriarshia.bg1, bg-patriarshia.bg2, bg-patriarshia.bg3, bg-patriarshia.bg4

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal