Съболезнователен адрес на Вселенския Патриарх Вартоломей за кончината на Микис Теодоракис

In other languages: EL


Негово Божествено всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей, по случай кончината на известния композитор и икуменически (универсален – Бел. прев.) грък Микис Теодоракис, направи следното изявление по време на днешното заседание на Синаксиса на Йерархията на Вселенския Престол.

Микис Теодоракис беше един върховен композитор, неповторим творец, забележителен човек. Той имаше рядката способност да осмисля своята музика по уникален начин, като майсторски инкорпорираше (вграждаше – Бел. прев.) динамиката на социалното послание на всяка епоха. Чрез своята безценна работа той успя да изрази универсални хуманитарни идеали, като свобода, равенство, демокрация, справедливост, солидарност и мир. Той винаги се бореше за тези идеали със сила и добросъвестност, поставяйки ближния си в центъра на своя живот. Ето защо с музиката си той докосна безброй сърца по целия свят.

Ние, тук, в Града на Константин, Ромейството на Града, винаги ще го помним за всичко това и най -вече за неговата любов и уважение към Вселенската Патриаршия, както и за неговата всеотдайност към целта за изграждане на мостове на приятелство и мирно съжителство между двата бряга на Егейско море.

Ще го помним и почитаме. И ви призоваваме, скъпи братя, да се помолим всички заедно, в мълчание, Богът на любовта да упокои душата му в страната на праведните и да укрепи неговото семейство. Паметта му е вечна и ние сме убедени, че ще бъде вечна чрез уникалното му музикално наследство, което е неразделна част от световното културно наследство“.

Източник: Οικουμενικό Πατριαρχείο | Ecumenical Patriarchate

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal