Съболезнователен адрес на Архиепископа на Австралия Макарий за кончината на Микис Теодоракис

In other languages: EL – EN


Със своите мелодии той докосна душите на всички гърци и на всички хора по света. С борбите си за демократични и патриотични идеали той вдъхнови и се превърна във вечен пример за младите от много поколения. С храброст и алтруизъм той защитава докрай „великата утопия на своя живот“ – единството на гръцката етнос. И с дълбока отдаденост на Православната вяра, една „върховен образ и функция на нашата национална съвест“, той защитава правата на Вселенска Патриаршия и на Патриарх Вартоломей, които са „символите на гръцкото Православие“.

Великият Микис Теодоракис, „универсалният“ Микис, както го наричат ​​мнозина, или „небесният Микис“, както подходящо го наричаше блаженопочившият Митрополит на Кисамос и Селино Ириней (много добър негов приятел – Бел. прев.), замина днес от земния живот за небесното Божие Царство, завещавайки на Елинизма и като цяло на Вселената, едно неоценимо художествено, но и духовно наследство.

Сигурен съм, че това наследство няма да остане неоценено. Гърците навсякъде по света, включително гърците в Австралия, които с безгранично уважение и любов прегърнаха великия композитор и неговото дело ще продължат да се вдъхновяват, ръководят и въодушевяват от думите и неговия пример.

Нека пръстта на критската земя, която скоро ще го покрие, да бъде лека.

Вечна му памет!

Източник: Το Βημα της Εκκλησίας

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal