Скандални признания от Иларион Алфеев: Московската Патриаршия е геополитически противник за САЩ и лост за влияние в постсъветските страни

In other languages: EL – RUS


Московската Патриаршия е геополитически противник за САЩ, заяви Митрополитът от Московската Патриаршия Иларион Алфеев в свои скандални признания.

Руската Православна Църква, която по своята същност е призвана да консолидира хората, включително хората в различните страни, които тя е призвана да ги обединява, а не да ги разделя, е за САЩ – независимо дали искаме или не – геополитически противник. Затова в Съединените щати има такова мнение: че, за да се отслаби Руската Православна Църква, тя трябва да бъде разчленена.“ – каза Иларион в ефира на „Россия 24“, цитиран от tass.ru.

Според него, именно такава „поръчка“ от САЩ „беше изпълнена от Константинополския Патриарх Вартоломей, когато нахлу в Украйна“. Според руския високопоставен духовник, в момента украинското общество е разделено не само по езиков признак и политическа ориентация, но и по религиозност. „Патриарх Вартоломей обеща да изцели разкола, но вместо това, разколът се задълбочи. Той обеща да обедини православните вярващи, но вместо обединение настъпи по-нататъшно разединение, поляризация.“ – допълни Алфеев

Иларион подчерта още, че Московската Патриаршия в цялото постсъветско пространство играе консолидираща роля и продължава да подкрепя хората дори в ситуации, когато между държавите възникват конфликти, поради което РПЦ е „трън в очите на онези политици, които използват принципа „разделяй и владей”.

С две думи, Алфеев си признава, че РПЦ е лост за влияние в страните от постсъветското пространстно. Припомняме на Иларион, че съгласно Грамотата за автокефалия, издадена от Вселенската Патриаршия на Московската Църква от XVI в., нейният диоцез се простира на територията на съвременна Европейска Русия. Това означава, че Московската Патриаршия няма никаква работа нито в Украйна, нито в Беларус, нито в Прибалтийските страни, нито в Грузия, нито в централноазиатските страни, нито в Сибир, нито в Далечния изток на Руската Федерация, съответно и никъде другаде по света. А да не говорим, че не е нейна работа да се бърка в политическите процеси в държавите. Московската Патриаршия никога не е била обединител. Тя винаги е разделяла обществата и ги е отвращавала от Православната църква. С оглед изказванията на Иларион, той буквално заявява, че Московската Патриаршия отдавна се е превърнала в една политическа организация на Кремъл за влияние в постсъветските и бивши социалистически републики.

Относно одиозните коментари на Иларион срещу Вселенския Патриарх Вартоломей – можем да кажем единствено, че Православната Църква е решила съдбата на Православната Църква на Украйна, и никой не може да решава вместо Църквата какво ще се случва с православните украинци, освен тяхната Църква – която е получила автокефалия на 5 януари 2019 година, и това е Православната Църква на Украйна.

Doxologia Infonews смята, че е крайно време украинските власти да извърлят руското присъствие от Украйна, да закрият Руската Църква в Украйна, да ѝ забранят да съществува и да осъществява своята антиканонична църковна дейност на украинска територия, а Вселенският Патриарх Вартоломей да наложи в най-скоро време схизма на Московската Патриаршия, която отдавна вече не е част от Православната Църква поради своите антихристиянски, антиканонични, антихуманни, незаконни и аморални действия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal