Синодът на Еладската Църква прие оставката на Митрополита на Тира, Аморгос и островите Епифаний

In other languages: EL


На 9 септември 2021, Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква заседава на своето първо заседание под председателството на Негово Блаженство Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II.

Постоянният Свещен Синод прие оставката на Митрополита на Тира, Аморгос и островите г-н Епифаний.

Тя беше представена от Архиепсикопа на Атина г-н г-н Йероним II, който я предложи за гласуване в Синода.

Синодът изказа огромната си благодарност на престарелия архиерей за неговия огромен принос през годините за Светата Православна Църква в Гърция и нейния божий народ.

Митрополит Епифаний преди заседанието на Синода е изпратил писмо до Архиепископ на Атина, където заявява, че поради преклонната му възраст и здравословното му състояние си подава оставката, тъй като вече не може да изпълнява пълноценно архипастирския си дълг за обгрижване на своето паство и управление на делата на Митрополията.

Припомняме, че в края на месец август Атинският Архиепископ представи на Свещения Синод на Еладската Църква подадената оставка от страна на Митрополита на Тира г-н Епифаний. След това, Митрополит Епифаний отрече да я е подавал. Поради това, Архиепископ Йероним го помоли да изпрати отново писмо, в което ясно и точно да заяви дали подава, или не подава своята оставка.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal