Синаксисът на Вселенската Патриаршия: Някои поместни църкви се отклоняват от каноничната традиция и променят православната еклисиология

In other languages: ELEN 


Между 1 и 3 септември 2021 в Конастантинопол се проведе Свещеният Синаксис на Йерархията на Вселенския Престол. В Синаксиса взеха участие всички архиереи на Престола. Заради ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус, той се проведе в хотел Хилтън в Града, вместо в Монастира Живоприемни Източник във Валукли.

По време на Синаксиса бяха обсъдени различни важни въпроси: от прокламирането на Евангелието през XXI в., съвременните геополитически условия и ролята на Църквата в тях, междухристиянските и междурелигиозните отношения, пастирската дейност сред възрастните и младите, пандемията, ваксинацията, до важността на монашеското свидетелство, обичай и приноса му към Божия народ.

По време на Синаксиса бяха изнесени доклади както от известни учени, така и от самите архиереи по различни въпроси, свързани с Църквата, обществото или света в най-общ план.

Официален гост на Синаксиса и докладчик беше хиротесаният с офикия Архонт на Великата Христова Църква, гръцки професор по инфекциозни болести и псалт г-н Сотириос Циодрас.

В своето комюнике от 4 септември 2021, Синаксисът на Йерархията обърна внимание и на диалога между различните християнски изповедания и религиите, отбелязвайки нуждата от „разпространение на истинската и неподправена православна вяра в света, но и необходимостта от продължаване на сътрудничеството между тях главно по въпросите със социално, екологично и хуманитарно съдържание с цел облекчаване и преодоляване на различните проблеми и съвременните неравенства“.

Синаксисът на Йерархията признава необходимостта от укрепване на автентичното църковно мислене, като с тъга наблюдава тенденцията за промяна на православната еклисилогия, както се вижда от неотдавнашните църковни и нецърковни събития (отсъствие на четири поместни православни църкви от Светия и Велик събор, украинският църковен въпрос, пандемията), където се констатира отклонение на решенията на някои поместни църкви от каноничната традиция – отклонение, срещу което Великата Христова Църква (Вселенската Патриаршия – Бел. прев.) по никакъв начин не е възможно да остане безразлична.

Всички архиереи имаха уникалната възможност лице в лице да общуват по-между си, запознанство на по-старите с по-новите, на близките с далечните, обмяна на църковен и пастирски опит и извличане на насоки и указия от Свещения Център във Фанар чрез духовно прераждане в източниците на традицията на Константинополската Майка Църква“, се казва в комюникето на Синаксиса относно появилите през последните години отклонения от каноничната традиция на Православната Църква, пандемията и неучастието на Древната Антиохийска Патриаршия и три от новите поместни църкви, получили своята автокефалия от Вселенската Патриаршия – Московската Патриаршия, Българската Патриаршия и Грузинската Патриаршия.

Всяка една от тях през последните години има сериозни отклонения от каноничната традиция и променя православната еклисиология по единия или общо по трите горепосочени проблема.

Накрая, Синаксисът отправя своите молитви за по-бързото справяне с пандемията и поощрява вярващите да проявяват послушание към държавните и здравни власти за ваксинацията и всички свързани с нея въпроси.

Източник: Οικουμενικό Πατριαρχείο | Ecumenical Patriarchate

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal