Начало » Новини » Светът » Силно земетресение от 5,8 по Рихтер удари о-в Крит. Работник загина при срутване на купол на църква | VIDEO & СНИМКИ

Силно земетресение от 5,8 по Рихтер удари о-в Крит. Работник загина при срутване на купол на църква | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL – EN UA


Днес около 9:00 ч. силно земетресение с магнитут от 5,8, според други от 6,2 по Рихтер удари о-в Крит. Епицентърът е близо до село Епископи, на север от град Аркалохори и югоизточно от столицата на острова – Ираклион.

При земетресението загина работник, който е бил затрупан от срутилия се купол на Храма на Свети Пророк Илия. Синът на работника е ранен. Спасителните екипи са реагирали незабавно, но при премахването на отломките се е констатирала смъртта на 67-годишния работник. Той е бил премазан от тежестта на купола.

Работникът е бил нает да извършва възстановителни и реставрационни дейности по храма, заяви зам.-кметът на Миноа Педиада г-н Йоанис Дракакис.

На мястото на инцидента е имало и други работници, но в момента на земетресението те са били извън храма.

Към този момент, съгласно информацията на Здравния център в Аркалохори има девет ранени. Двама от тях са възрастни мъже с фрактури, които са транспортирани до Ираклион.

Нанесени са сериозни материални щети в 3 села от района на епицентъра на земетресението. Освен град Аркалохори има щети в селата Архондико, Русохория и Пацидерос.

Съгласно заповедта на началника на пожарната, генерал-лейтенант Стефанос Колокурис всички сили на пожарната на о-в Крит са в повишена готовност. Специалните части за борба с бедствията (ΕΜΑΚ), първо и второ подразделение в Солун и Атина за кратко време са прехвърлени по въздух на остров Крит като превантивна мярка за последващи по-силни трусове в следващите дни.

Последващата сеизмична активност е доста интензивна между магнитут между 4,6 Р, 4,5 Р и 3,8 Р.

Според директора на Института по геодинамика в Атина г-н герасимос пападопулос вторичните трусове ще продължат.

Хората от района разказват, че земетресението се е усетило доста силно и е имало голяма продължителност. То е усетено силно освен в Ираклион, Йерапетра, но и чак до град Ханя, който се намира в западната част на острова и о-в Санторини, който се намира на север от о-в Крит.

Според кмета на Аркалохори г-н Манолис Франгакис има материални щети по жилищните сгради, храмове и по електропреносната мрежа.

Всички ученици са евакуирани успешно и са преустановени учебните занятия до ново нареждане. Започнала е проверка на всички училищни, частни и обществени сгради.

Сеизмологът проф. Папазос заяви, че не са изключени силни ворични трусове през седмицата и преди хората да не изпадат в паника, а да действат според инструкциите, които са получили по време на обучението си при земетресения.

Проф. Папазос заяви, че тези земетресение в този район са редки и стават на около повече от 100 – 200 години. Според него сеизмичната активност в този регион не може да бъде по-голяма от 6,0 – 6,2 по Рихтер.

Има сериозни пукнатини и по купола на Храма Преображение Господне във Вони.

Земетресението е нанесло щети и по други храмо на територията на Митрополията на Аркалохори, Кастели и Вианос.

Posted by Cretalive.gr on Monday, September 27, 2021

Posted by Cretalive.gr on Monday, September 27, 2021

Източник: ertopen.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal