Силвестър Янакиев с поредни одиозни изказвания. Този път срещу личността на Агатополския Епископ Иеротей


Поредно позорно изявление направи на страницата си във Facebook скандалният сливенски клирик Силвестър Янакиев, за когото Doxologia Infonews много пъти заявява, че той трябва да бъде низвергнат от сан заради своите брутални канонични нарушения (виж линка върху името му).

В публикацията си Силвестър вади компромати срещу Преосвещения Викарен Епископ на Сливенска Митрополия г-н Иеротей Агатополски, като разказва битови случки от миналото.

Следва пълният текст на изявлението на Силвестър:

Ще ви разкажа една история, която се случи преди време… Преди няколко години Митрополитът на Александруполи, Антим, изпрати съобщение до Сливенска митрополия, че, заедно с поклонници от неговата епархия, ще дойде на посещение в Помориския манастир. Игуменът (епископ Йеротей) се притесни и ми се обади да отида до манастира за подкрепа (евентуално ако митрополитът ще служи, защото знам реда при съслужение на епископи, а съм и приятел). Поисках благословение от дядо Йоаникий и още вечерта тръгнах за манастира. Видяхме се с епископ Йеротей и направихме план: На сутринта аз да започна Утренята, а Йеротей да дойде по-късно, когато се появи и митр. Антим. На другият ден, в уговореното време, започнах службата. Йеротей го нямаше и казах йеродякона Сергий да следи кога ще се появи Антим, за да предупредим епископа, че да има време да се подготви и да го посрещне. По някое време Сергий влиза в Олтара и ми казва: „Автобусът с гръцките поклонници идва!“ Аз му казах: „Бързо отиди до стаята на Йеротей и го предупреди!“. Сергий тръгна. Минаха около 15 минути и се появи Митрополит Антим с хората си. Игуменът все още го нямаше. Аз отворих дверите и посрещнах владиката. Утренята продължи поне още половин час. Йеротей все още го нямаше никакъв. Звънях и по телефона – нищо. Като свърши Утренята се заговорих с митр. Антим. Той попита къде е игуменът. Казах му, че е в килията си и Владиката предложи да отидем да го видим. Отидохме до вратата на покоите на Йеротей. По едно време се появи – рошав, сънен, запасваше подрасника си, а отдолу се виждаше, че е по потник…с джапанки. Така посрещна Александруполския митрополит. Голям срам брах тогава. Защо го пиша това? Защото е истина! Ако някога стане митрополит, хората, които са около него, ще берат същите, че и по-големи срамове… Много неща мога да разкажа за този Епископ. Човекът си има и хубави страни – например, много добър геймър е! Уникални стратегии развива в битки с армии, танкове и артилерия! Сега, от миналата година, прави други стратегии… Иска да става митрополит!

С изявлението си, скандалният свещеник разкрива и целта си. Той пише за Епископ Иеротей: „Иска да става митрополит!“. Това показва, че изявлението на Силвестър е предизборен компромат, поръчан от един митрополит, за когото добре се знае, че мечтае да стане български патриарх и който преди време се опита с едно поръчково позорно интервю да подрони авторитета на един от малкото епископи в Българската Църква, извършващ социална дейност и имащ ангажираност към хората – Величкия Епископ Сионий.

Целта на настоящото изявление на Силвестър е да дискредитира Епископ Иеротей при едни евентуални бъдещи избори, където избираеми ще бъдат Иеротей, Сионий и Епископ X, предложен от прословутия митрополит-мечтател за патриаршество. Мечтите са безплатни и са нещо прекрасно. Издигат ни нагоре към небесата. Но за съжаление, повечето от тях не се сбъдват. И тогава усещаме как падаме от небесата с висока скорост директно на земята.

Само ще кажем, че въпросният митрополит в момента се опитва да създава интриги между Величкия Епископ Сионий и Агатополския Епископ Иеротей на принципа – двама се карат, третият печели. А третият е именно Епископ X, или по-ясно: желанието за митрополит на въпросния мечтател за патриаршество.

Оставаме възможност и на нашите читатели да преценят и заявят, доколко е морално един свещеник да оплюва по този низък начин своя епископ, стигайки до битовизми как бил облечен и как не бил облечен, и дали ставал от сън, и дали не ставал от сън. Недопустимо е един клирик да изпълнява мръсните поръчки на един човек от високите етажи на българската църковна власт, създавайки интриги и разделения между митрополитите, епископите, клириците и вярващите.

От Doxologia Infonews обещаваме на поръчителя на тази интрига, че той никога няма да стане патриарх.

Nomina sunt odiosa…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal