Сигнал: Ограничават достъпа до Свето Причастие за вярващите в православен храм в Елин Пелин


Възмутен вярващ и гражданин сигнализира на страницата си във Facebook, че в православен храм в Елин Пелин ограничават достъпа до Свето Причастие за вярващите. Според снимките, става въпрос за Храм Свети Николай, разположен в центъра на града.

Според това, което се вижда на снимките на Хаджи Орлин В. Иванов, на табло (вероятно в храма) е закачена бележка, на която пише, че условието за приемане на Причастие е задължителна Изповед и най-малко три дни строг пост, без да има обаче позоваване на конкретен Канон или благословия на конкретен свещеник, примерно енорийския свещеник от този храм.

Според Хаджи Орлин В. Иванов, в този храм и по принцип в българските храмове достъпът до Свето Причастие за вярващите се ограничава от свещениците по най-различни причини. Но пък достъпът до Киприянови молитви е изключително улеснен за вярващите, като в повечето случаи свещениците не проявяват интерес какъв е проблемът и причината за безпокойството на вярващия, който иска такава молитва, а директно свещениците започват да ги четат срещу съответното заплащане.

Честит празник!
И в Елин Пелин борбата срещу Св.Причастие е жестока. Само на Света Гора-Атон постят строго.
Само заповеди, но не и покана за приемане на св.Причастие. Затова и църквите са празни, вкл. и чисто новата в Елин Пелин. Заповедите са за казармите…
Обаче за киприяновите молитви няма никакви условия, четат се под и над път – те се по-важни от св.Причастие. За тях не трябва строг пост, а суеверие и 10-15лв.
“ – гласи пълният текст на публикацията на Хаджи Орлин В. Иванов на страницата му във Facebook.

В коментарите под публикацията Хаджи Орлин В. Иванов пише още: „Отиди до Румъния и Сърбия, там такива съобщения и бариери за Св.Причастие няма. Ще видиш масово причастяване и пълни църкви. У нас е: масово непричастяване, масово суеверие и неверие, и празни църкви. Без Иисуса Христа нищо не става.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal