Свещеник се барикадира в Храма на Свети Вацлав в Бърно. Шумперският Епископ Исаия заяви, че свещеникът е наказан

In other languages: CZ


Православния Храм на Свети Вацлав в Бърно беше охраняван от полицията заради възникнал вътрешноцърковен спор. В понеделник Преосвещеният Шумперски Епископ Исаия дойде за да получи ключовете за църквата. Помощник свещеникът Йозеф Фейсак се бе заключил в храма. Той е отказал да предаде ключовете за храма на епископа. Наоколо се бяха събрали вярващи, които силно подкрепиха Йозеф Фейсак и обявиха, че той е добър пастир. Епископът заяви на вярващите на място, че Фейсак е „аргосан свещеник“ и „озлобен църковник“.

След няколко часа на барикадиране в храма Йозеф Фейсак се предаде преди четири следобед на 30 август 2021. Храмът ще бъде затворен, докато Свещеният Синод не вземе решение.

Ето как се е развила ситуацията, преди това:

В понеделник на сайта на православната църковна общност се появи призив, че „отец Йозеф се нуждае от помощ“ и че храмът и енорията са в опасност. По-късно около храма се събраха няколко десетки души, предимно руски или украиноезични членове на църковната общност.

Мнозина се опитаха да говорят с полицията и да ги убедят, че храмът и неговите проблемът трябва да бъдат грижа на местната църковна общност, а не на епископа. Страхуваха се, че селото ще остане без духовник, а храмът ще бъде затворен.

Ситуацията около православната общност в Бърно е напрегната от дълго време. Още миналата година Фейсак беше отстранен от длъжността духовен надзорник и назначен само като помощен духовник. Тогава енорийският съвет се оплака, че обжалването е станало без консултация или комуникация с него, или вярващите. Епископ Исаия твърди, че е имал дългогодишни резерви по отношение на деянията на Фейсак.

Оказва се, че църковната общност в Бърно критикува действията на Викарния Епископ Исаия: „Кой следи ситуацията? Повече от осем месеца агония на саможертвените и любящи вярващи и приятели на нашата енория за завръщането на духовния надзорник на общността в Бърно в лицето на протойерей Йозеф Фейсак. Бързо ще разберат позицията на нашата църковна общност. Отецът заема тази длъжност повече от 40 години“, се казва в изявление на уебсайта на църковната общност.

Викарният Епископ се е назначил за духовен надзорник и според Устава на Православната Църква в Чешките земи и Словакия това трябва да стане със съгласието на църковната общност, което не се е случило. Това се случи без наше знание и бяхме информирани, докато не се проведе заседание в Министерството на културата и оттогава се опитваме да се защитим“, заяви секретарят на енорийския съвет в Бърно г-н Михаил Дворжачек.

Според Дворжачек ситуацията може да бъде решена по следния начин: „Отец Йосиф е готов да излезе, ако се съгласим на приятелско решение, което би било отварянето на храма, новото заключване на храма и ключовете да бъдат оставени на нотариус, избран от Свещения Синод, който трябва да заседава на 15 септември тази година“.

Полицията заяви от своя страна, че по-добре страните да се опитат да намерят приятелско решение, за да не се налага да използват сила, за да влязат в окупирания храм.

На място бяха пристигнали ключар и линейка, освен полицейските части.

Спорът между двете страни продължава и днес.

Снимки: blesk.cz

Източник: sumpersky.denik.cz

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal