Начало » Разни » COVID-19 » Свещеник от Русенска Митрополия с позорни изказвания за ковид ваксините и ограниченията

Свещеник от Русенска Митрополия с позорни изказвания за ковид ваксините и ограниченията


За пореден път български духовник прави позорни изказвания за ковид ваксините и ограниченията. Довчера такива изказвания се чуваха най-често от Сливенска Митрополия, където обитават двамата мъже в раса Евгений и Силвестър Янакиеви.

Днес обаче такива изказвания започнаха да се чуват и от Русенска Митрополия, за чийто Митрополит г-н Наум всички знаем, че подкрепя ковид ваксинацията, мерките и всички разумни решения, които се предлагат от лекарите и въвеждат от властите за борба с коронавирусната зараза.

На 20 септември 2021 свещеникът от Разградска духовна околия Георги Михнев публикува на стената си във Facebook следната лично негова позиция като клирик:

Относно сегашната пропаганда за новите т. нар. „ваксини“! Мое лично мнение! Аз няма да се ваксинирам доброволно, освен не ако опрат пистолет в главата ми, (както доц. Мангъров каза) а става въпрос за децата ми! За това да живеят! Защото вече не става въпрос за мъченичество!? Както в предишните векове! Въпросът е съвсем друг в настоящия свят! Вече не става въпрос за вяра, а за робство, подчинение! За нов световен ред! Късно някой ще го разберът! На мен не ми пречи! Ще се боцна, НО, доброволен роб, няма да бъда! Това е!!! Искам си свободата на избор, дадена ми от Бог!

Текстът е в комбинация със снимки, на които се вижда Михнев без расо. В профила на клирика има и други негови снимки, на които се вижда, че се разхожда без расо, явно защото се срамува от дара на свещенството, даден му от Православната Църква на България.

Прави впечатление също така, че публикацията му е харесана от отец Силвестър Янакиев, клирик на Сливенска Митрополия, и от Архимандрит Атанасий Султанов, Протосингел на Българския Митрополит в Западна и Средна Европа. Важно е да се отбележи, че и двамата духовници, подкрепящи Георги Михнев, преболедуваха изключително тежко коронавируса и до днес търпят последствията от болестта. Явно обаче коронавирусът не ги е вразумил, за да си вземат поука, че не може да отхвърлят вируса, ваксините и мерките. В попската антиковид групичка членува и отец Стилиян Табаков от Софийска Митрополия.

Интересен факт е, че Архимандрит Атанасий преди време в интервю беше заявил: „По въпроса за ковид ваксините – да слушаме лекарите. Оставете конспирациите“. Не разбираме харесването от негова страна на тези антиваксърски, богохулни и антихуманни изказвания.

Надяваме се, че Високопреосвещеният Митрополит на Русе г-н Наум ще предприеме мерки относно изказването на неговия клирик, който най-безсъвестно и безотговорно заблуждава своите енориаши и фейсбук последователи със своите антиковид и антиваксърски неразумни възгледи и позиции.

В Гърция подобни свещеници биват аргосвани или низвергнати от сан, заради това, че със своето антиковид поведение подкрепят пренасянето на заразата и умирането от коронавирус на своите ближни, или вкратце: учат не на отговорност и любов, а на антихуманност и братоубийство.

Видно от изказването на Георги Михнев, категорично можем да заявим, че този човек е крайно невеж в богословско отношение, щом сравнява свободната воля, дадена на човека от Бога, с отговорността, която Бог е вменил като задължение на хората да пазят здравето и живота на себе си и близките си. Питаме Михнев, той като е решил да не се ваксинира, няма ли да наруши волята на останалите хора, които не искат да се заразяват и да умират от коронавируса. Нима ако Михнев се зарази с коронавирус, той ще може да избира дали да заразява или да не заразява останалите хора? Той няма ли да се подиграе с най-висшето желание на човека, а именно желанието му за живот? Живот дори не за себе си, но за близките му.

Важно е да припомним, какво каза Игуменът на Монастира Ватопед Архимандрит Ефрем за подобни духовници, които изказват невярна ковид информация, и по този начин заблуждават вярващите със своите погрешни виждания. Старецът Ефрем каза: „Това е грешка. По-добре, ако някой има противоположна позиция – да я запази за себе си. Трябва да се доверим на учените. Това е за наше добро, за доброто на семействата ни, на обществото ни. Дори и Световната здравна организация заяви категорично, че нищо не се крие във ваксината, нищо не е сложено в нея, ембриони, клетки и пр. Това (мнението на антиваксърите – Бел. ред.) не е вярно, и е несериозно.

Припомняме, че последният починал от коронавирус клирик на Българската Патриаршия – отец Стефан Паликаров – по същия начин отричаше коронавируса, ваксините и мерките. Той до последно не желаеше да се ваксинира. И за съжаление, не само на себе си навреди със своята физическа смърт, но и на семейството си.

Така че от Doxologia Infonews призоваваме духовниците да бъдат отговорни и да внимават какво говорят и пишат по въпросите за здравето! Защото за всяка тяхна погрешна дума, с която са подвели един вярващ, ще отговарят пред Бога, Църквата и съвестта си, а защо не и пред светския съд.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal