Римокатолическият Архиепископ Феликс Мачадо: Изнасилванията и убийствата на момичетата далити е нечовешко и трябва да бъде признато като нарушаване на човешките права

In other languages: EN


Автор: Нирмала Карвальо

Ню Делхи

Момичета на 13 и 14 години са изнасилвани и убивани от представители на висшите касти в Индия. Семействата и възрастните хора са връзвани на колове или стълбове и биват бити.

За римокатолическия Архиепископ Феликс Мачадо такова насилие е „нечовешко“ и трябва да бъде „признато като сериозно нарушение на правата на човека“. Мълчанието на политическите партии в Индия за нарастващите зверства е „обезпокоително“.

Наскоро в Индия бяха съобщени още три нови случая на насилие над момичета от нисшата индийска каста Далит1.

В района на Западен Делхи 13-годишно момиче беше изнасилено и убито миналия вторник от роднина на нейния наемодател. Тялото й показва дълбоки рани по лицето и интимните части.

През последните няколко седмици индийската полиция регистрира жалби, подадени от две момичета далити, изнасилени от групи от по петима мъже в два различни индийски щата.

Първият случай е докладван в Белагави, Карнатака, на 12 юли 2021, но семейството на момичето, заплашено от един от предполагаемите изнасилвачи, решава да подаде жалба едва на 26 август тази година.

Два дни по-рано 14-годишно момиче далит е било отвлечено и изнасилено от петима мъже в Рампур, квартал в Утар Прадеш.

Насилието срещу далити е широко разпространено в 15 индийски щата, според Националния съвет на жените лидери (NCWL).

Жените и момичетата далити често са подлагани на тежки форми на сексуално насилие, като групово изнасилване или изнасилване с убийство, като тези престъпления обикновено имат колективен характер.

Чрез AsiaNews Aрхиепископ Феликс Мачадо от Васай, генерален секретар на Римокатолическата епископска конференция на Индия (CBCI), отправи своя призив във връзка с тези зверства:

Това, което се случва с момичетата далити, е нечовешко и неприемливо“, каза той. „Много е важно тези случаи да бъдат докладвани от медиите и тези зверства, колкото и срамни да са, да бъдат признати за сериозно нарушение на правата на човека“.

В продължение на няколко години много се говори за този проблем, но не е постигнато никакво подобрение“, отбеляза архиепископът. Насилието е „толкова широко разпространено, че дори и възрастните хора не са пощадени“.

В Махаращра миналия месец седем далитски семейства бяха бити и публично завързани на кол от хиндуисти от висшата каста, защото са били заподозрени в извършване на магьосничество и по-точно черна магия. Сред тях бяха и трима възрастни хора.

Намирам мълчанието на партиите и лидерите на далитите за смущаващо пред нарастващите зверства срещу хората от тяхната каста. Това е колективен срам за нашата страна и всички ние сме отговорни“, заявява с възмущение и огорчение Архиепископ Мачадо.

Източник: asianews.it


1 Далитите са най-нисшата каста в Индия. В превод „недокосваемите / недосегаемите“. Те съставляват около 17-18 % от населението на страната или около 250 млн. души.

От древни времена на далитите са предписани дейности като почистване на боклука, работа с кожа или с глина. Членовете на тази каста живеят в отделни квартали или села. Нямат собствена земя и в по-голямата си част са зависими от работници в чужди стопанства. Далитите не са част от от четирите варни (висшите касти), тъй като според индийските вярвания те са споспобни да осквернят членовете на висшите касти, особено тази на брахманите.

На далитите им е забранено да посещават домовете на „чистите“ касти и да вземат вода от кладенците им. Доскоро повечето индуски храмове бяха затворени за далитите. извратените вярвания в Индия стигат до там, че се счита за опасно член на висша каста да стъпи върху земя, където е вървял далит, защото тя вече била осквернена. Практиката на недосегаемост в Индия е конституционно забранена, а дискриминацията въз основа на каста се счита за престъпление. Но на практика тези конституционни разпоредби не се прилагат и няма обществен натист за тяхното приложение.

Повечето далити са индуси по вероизповедание. През последните години се наблюдава масово приемане на Християнството (най-вече стават членове на Римокатолическата Църква и Сироправославната Църква) от страната на далитите, за да избегнат дискриминацията в тяхното общество. 42 % от индийските християни са далити и близо 90% от пакистанските.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal