Римокатолическата Църква в Канада се извини за злоупотребите с деца от коренното население

Католическата църква в Канада се извини „недвусмислено“ за злоупотребите, извършени срещу децата от коренното население посещавали католически училища.


„Ние, католическите епископи на Канада, изразяваме дълбокото си угризение и се извиняваме недвусмислено“, се казва в изявление след пленраната асамблея в което заявяват, че са „изцяло ангажирани“ за помирението. Извинението идва след откритите през лятото на над хиляда анонимни гроба с останки от местни деца в близост до училища. Това са училищата, създадени около края на 19 век от канадското правителство и поверени на местните християнски църкви, включително католическата.

Смята се, че от 1883 г. до 60 -те години на миналия век около 150 000 деца от първите нации, метисите и инуитите са били принудени да посещават едно от тези 139 училища, разпределени в цялата страна, прекъсвайки връзката със семействата си, с езика и културата си. Решението е част от политиката на федералното правителство за асимилация на местното население.

Канадските епископи потвърждават ангажимента си към процеса на изцеление и помирение, по призива на папа Франциск , отправен на молитвата Ангел Господен на 6 юни, след откриването през май т.г. на 215 човешки останки, където някога е действало жилищното училище „Камлупс“. Няколко седмици след това бяха открити други 715 анонимни гроба близо до училището „Marieval Indian Residential School“. Зловещото откритие предизвика страх и гняв в цялата страна, както и остра реакция срещу Католическата църква, до такава степен, че четири църкви в провинция Британска Колумбия бяха опожарени и вандализирани.

„Поемаме ангажимента  да продължим работата по предоставяне на документация или записи, които да помогнат за спомена на погребаните в безименните гробове“, заявяват канадските католически епископи.  Първият Национален ден за истината и помирението на изчезналите деца и оцелелите в училище е насрочен за 30 септември.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal