Реакции от региона и света относно протестите в Черна гора срещу интронизирането на сръбския Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II в Цетине

„Религиозните прояви не трябва да се употребяват за политически цели или да предизвикват нови разделения“, заяви докладчикът на Европейския парламент за Черна гора г-н Тонино Пикула

In other languages: SRB


Мястото на интронизирането на Черногорско-Приморския Митрополит на Сръбската Православна Църква г-н Йоаникий II, протеста на черногорците и конфликта им с полицията предизвикаха много реакции от региона на Балканите и света.

Посолствата на Франция, Германия, Италия, Обединеното Кралство, САЩ и Делегацията на Европейския съюз в Подгорица осъдиха всички форми на насилие в съвместно съобщение за пресата.

Те също така призоваха всички граждани отговорно да допринесат за опазването на мира, опазването на обществения ред и мира, а полицията да използва само необходимите и законови средства, съобщава Vijesti – Подгорица.

Хората ще трябва да отговарят за действията си. Приоритетът в следващия период трябва да бъде установяването на демократичен, приобщаващ и конструктивен политически диалог, включващ всички страни, които искрено се ангажират със светлото европейско бъдеще на тази страна-членка на НАТО, зачитайки основните свободи, особено свободата на изразяване, свободата на мирни събрания и вероизповедание. Всички, които работят въз основа на тези принципи за помирение на обществото, ще имат нашата продължаваща и поддържаща подкрепа“, се казва в съвместното изявление на горепосочените чужди представителства в Черна гора.

Посолството на САЩ в Подгорица: „Лицата ще носят отговорност за действията си“

Посолството на Съединените американски щати в Черна гора обяви, че правителството на тази страна призовава всички страни в Черна гора да се успокоят и да потушат настоящото напрежение.

„Религиозната свобода и свободата на изразяване, включително мирните събрания, трябва да се зачитат. Въпреки че е имало много указания, в които е посочено кой е отговорен, в крайна сметка хората ще бъдат държани отговорни за действията си“, се казва в съобщението на посолството, публикувано във Facebook.

Те също така призоваха гражданите да не изразяват гнева си към полицията, която, както заявиха, се опитва да поддържа обществения ред. В същото време, те призоваха полицията да използва само необходимите средства за установяване на мира.

Всички вие, които подкрепяте мултиетническа, приобщаваща и демократична Черна гора – призоваваме ви да успокоите настоящото напрежение“, каза посолството на САЩ в Черна гора.

Призив за намаляване на напрежението

Председателят на делегацията на Европейския парламент за сътрудничество с Черна гора г-н Владимир Билчик призова за намаляване на напрежението и зачитане на многообразието в Черна гора, съобщава агенция Tanjug.

Много съм притеснен от новините, идващи от Подгорица и Цетине. Призовавам всички политически и религиозни лидери да успокоят напрежението в цялата страна и да защитят изцяло черногорската традиция на многообразие, уважение и модерно европейско общество“, написа Билчик в профила си в Twitter.

Ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Черна гора г-жа Кристина Оана Попа заяви, че всеки, който мисли доброто на Черна гора, трябва да спре да насърчава етническите и религиозните разделения и нетолерантността.

В своя профил в Twitter г-жа Попа посочи, че насърчаването на тези разделения „ще подкопае гордата традиция на Черна гора за мирно и хармонично съжителство на няколко етнически и религиозни общности“, съобщава FoNet.

Всички хора, които вземат решения трябва да поставят Черна гора пред своите политически различия и интереси. Само широк междупартиен политически диалог ще даде възможност на Черна гора да преодолее разделението, да запази стабилността и напредъка по пътя към Европейския съюз“, заключи Попа.

„Религиозните прояви не трябва да се употребяват за политически цели“

Докладчикът на Европейския парламент за Черна гора г-н Тонино Пикула заяви, че следи развитието на кризата със специален интерес преди интронизирането на Черногорския и Приморски Митрополит Йоаникий и че е притеснен от нарастващото напрежение във връзка с избора на мястото на интронизация, което буди недоволство у черногорското мнозинство в страната.

В едно демократично общество свободата на действие на религиозните организации и чувствата на вярващите със сигурност трябва да бъдат зачитани, но аз също вярвам, че религиозните прояви не трябва да се употребяват за политически цели или да предизвикват нови разделения в едно вече поляризирано общество като това в Черна гора“, заяви г-н Пикула пред обществената Редиотелевизия на Черна гора.

Той се присъедини към всички, които подкрепят европейския път на Черна гора към Европейския съюз както и към тези, които тези дни апелират към отговорност на всички участници, за да допринесат всички заедно за намаляване на напрежението.

Свободата на изразяване, но и на протест, е неприкосновена. През последните десетилетия Черна гора изгради преди всичко светско, мултиетническо и мултиконфесионално общество. В такова общество различията, идентичността трябва да се зачитат, но също така и постигнатите стандарти трябва да се защитават решително, ако са застрашени“, каза Пикула.

Източник: balkans.aljazeera.net

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal