Протести, бомби, камъни, куршуми, палежи: Как премина подробно интронизацията на Черногорско-Приморския Митрополит Йоаникий II | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: SRB ELEN


На 5 септември 2021 в Монастира Цетине Сръбският Патриарх Порфирий отслужи Божествена Литургия и интронизира новоизбрания Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II.

Събитията се проведоха на фона на масови протести и изключителни мерки за сигурност.

Пътят от Подгорица (където вчера беше посрещнат Патриарх Порфирий) за Цетине беше блокиран от полицията и протестиращите, а сутринта на Дворския площад в Цетине бяха поставени ограждения, които трябваше да предпазват сръбската делегация и гости от черногорското недоволство.

Граждани, противопоставящи се на интронизацията на Йоаникий II в Монастира Цетине, се събраха сутринта и събориха огражденията. Започнаха да хвърлят бомби и стъклени бутилки. Полицията се намеси и раздели събралата се тълпа от недоволни граждани.

Интронизацията не започна в 8 часа, както беше планирано, защото всички пътища към Цетине бяха блокирани от хилядите протестиращи и полицията, която се опитваше да ги разпръсне. Поради това и духовниците не успяха да влязат в града.

Протестиращите палиха автомобилни гуми и пръскаха сълзотворен газ, скандирайки: „Това е Черна гора! Това не е Сърбия!“. Те обвиняват духовниците на Сръбската Патриаршия, че прокарват и налагат просръбската политика и великосръбския шовинизъм в Черна гора. Според недоволните, изборът на мястото за интронизацията е обида спрямо стремежа на страната към независимост – както политическа, така и църковна. Демонстрантите наричат Сръбската Патриаршия – „окупационна църква“.

След като протестиращите не допуснаха духовенството да премине по пътя към Цетине, автобуси и автомобили с много архиереи и свещеници от различни църкви, както и вярващи християни – основно със сръбско самосъзнание, се върнаха към Подгорица, а за Сръбския Патриарх Порфирий, Черногорско-Приморския Митрополит Йоаникий II, Крушевацкия Епископ Давид и избрания за Будимлянско-Никшички Епископ Методий беше осигурен хеликоптер.

В един момент камбаните на Монастира Цетине започнаха да бият и хеликоптерът, превозващ Порфирий, Йоаникий II и останалите двама архиереи, кацна в двора на монастира. Около десетина тежковъоръжени спецчасти на силите за борба с тероризма в Черна гора ескортираха четиримата арихереи от хеликоптера до монастирския храм.

В двора на монастира висшите духовници бяха посрещнати с нова порция бомби, стъклени бутилки, камъни и викове на недоволство.

Все пак обаче, интронизацията се проведе на фона на гражданското недоволство. В Цетине служиха само четиримата, които успяха да пристигнат с хеликоптера в монастира – Порфирий, Йоаникий II, Методий и Давид.

А паралелно в Подгорица също се проведе Божествена Литургия от останалите мнозина архиереи от други църкви, които заради протестите не успяха да стигнат до Монастира Цетине и се върнаха назад към Подгорица.

Важно е да се отбележи, че на това съслужение участва и промосковският Ловчански Митрополит Гавриил от Българската Православна Църква, представител на проруското лоби в Синода, което представлява близо 2/3 от архиереите. Целта на неговото посещение е да покаже на своите московски господари и спонсори, че винаги ще следва и изпълнява тяхната агресивна и антиправославна политика. В Черна гора той се срещна с руския Митрополит Антоний (Паканич) от Руското църковно присъствие в Украйна, който от сутрин до вечер сипи хули срещу Вселенския Патриарх Вартополей.

Въпросът е, щом Свещеният Синод изпраща Гавриил или е получил разрешение за такова посещение за да се срещне с Антоний Паканич за поставяне на допълнителни задачи, съпричастен ли е с хулите срещу Вселенския Патриарх Вартоломей? Понеже индиректно той става съпричастен, след като негов представител в лицето на Гавриил Ловчански съслужи и срещна с Паканич.

Отделно, при положение, че е ясно на всички огромното недоволство на черногорското население срещу актовете на Сръбската Църква в Черна гора, защо и Българската Църква се намесва в този конфликт, защо става средство за московските интереси на Балканите и великосръбския шовинизъм, разпространяван чрез Сръбската Църква.

Поместните национални нови автокефални църкви е крайно време да се борят и разделят завинаги с етнофилетизма, национализма в най-извратените му варианти и изпълнението на геополитически поръчки. Работата на архиереите и останалите клирици е да проповядват Евангелието на Любовта на всички независимо от техния етнос, раса, предпочитания, ориентация, виждания, възгледи. Трябва ясно да разграничат своите функции от тези на държата, като последната е тази, която се грижи за запазване на етническото съзнание и традиции на своя народ, независимо, къде се намира. Това не е работа на Църквата.

Същевременно, на всеки няколко минути от главния площад в Цетине се чуваха взривове от гранати.

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич съобщи, че е задържан Веселин Вельович – съветник на президента на Черна гора Мило Джуканович. Според Кривокапич, Вельович също е протестирал срещу интронизацията. „Информирам обществеността, че с поисканите от мен бързи действия на полицията току-що са поставени белезници на ръцете на Веселин Вельович“ – написа Кривокапич в Twitter. Премиерът Кривокапич, който е близък до Сръбската Патриаршия, обвини Джуканович, че преднамерено разпалва напрежение.

По-късно, след интронизацията, отново с хеликоптер при засилени мерки за сигурност, четиримата архиереи се върнаха в Подгорица, където в Катедралния Храм Възкресение Христово с празничен обяд беше обявен краят на церемонията по интронизацията. След обяда, Патриарх Порфирий трябва да се върне в Сърбия.

Според последни данни, има задържани 14 протестиращи граждани, а двама от тях са останали в ареста. При днешните и вчерашните сблъсъци между полицията и протестиращите, ранени са 60 души, от тях 20 са полицаи. В болница са извършени 40 прегледа, а екипите на терен са прегледали 20 души. 30 души имат оплаквания за дразнене в очите, носа и ръцете от наранявания от бомби. Двама са получили сериозни травми на очите.

Източници: balkans.aljazeera.net и други

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal