Проруският Митрополит на Кикос Никифор с провокативни изказвания на конференция в Москва: Добре направи Московската Патриаршия, че прекъсна общението си с Вселенската Патриаршия! | СНИМКИ

In other languages: ELEN


Известният с крайните си проруски виждания Митрополит на Кикос Никифор от Древната Кипърска Църква на проведената в Москва конференция на тема „Първенство и съборност“, обвини Вселенския Патриарх Вартоломей, че е създал „огромен разкол, който излага всеправославното единство на опасност“.

Конференцията беше организирана от Московсия Патриарх Кирил Гундяев, агент „Михайлов“ от КГБ и Волоколамския Митрополит Иларион Алфеев – известен най-вече като хулителят на всичко. Целта на конференцията, която повече прилича на парасинагога на схизматици и еретици, е подронване авторитета на Майката Църква, оспорване на нейните канонични права и привилегии, както и налагането на московска еретическа еклисиология в Православната Църква, измествайки еклисиологията на Светите Отци.

Живеещият в огромен лукс с руски пари Митрополит на Кикос за пореден път игнорира решенията на Свещения Синод на Древната Православна Църква на Кипър, чийто член е самият той. Става въпрос относно украинската автокефалия, но и за предупрежденията, отправени от Архиепископа на Кипър Хрисостом II към него и неговото провокативно поведение, граничещо с нарушаване на Свещените Канони и Устава на Кипърската Църква.

Митрополит Никифор заяви на конференцията в Москва, че „поради геополитическата ситуация, Кипър трябва да следва линията на евро-американската политика и всичко останало, което е свързано с тази политика“.

Митрополит Никифор напълно споделя руските позиции по всички въпроси, свързани с Украйна. Той говори за „пълна деградация на свещения институт на автокефалията“ в случая с Украйна, която донесе „още по-големи вълнения и разделение“ както в Украйна, така и в Православието.

Той подчерта, че Московската Патриаршия е направило добре, като прекъсна евхаристийното общение с Вселенската Патриаршия, Еладската Църква и Александрийската Патриаршия, тъй като според него „свещените канони са нарушени от едностранната намеса на Вселенския Патриарх в Църквата на Украйна, която не е негова канонична територия“, докато решението на Москва „е правилно и оправдано, защото е канонично документирано и в съответствие с вековната църковна практика“.

Интересното е, че Кипърската Църква не е сред църквите, с които Московската Патриаршия е прекъснала евхаристийното си общение.

В крайна сметка, проруският кипърски Митрополит Никифор се позова на „амбициите“ на Вселенския Патриарх, които „сега се разпростират върху цялата Църква, тъй като той се намесва във вътрешните работи в поместните Патриаршии и автокефални Църкви“.

Архиепископът на Кипър: Изявленията на Митрополита на Кикос са извън времето и пространството (неадекватни – Бел. прев.)

Помолен да коментира присъствието на двамата кипърски митрополити на конференцията, организирана от Московската Патриаршия (на конференцията присъства и другият проруски кипърски Митрополит на Тамасос Исаия, духовно проруско чедо на Никифор), Архиепископът на Кипър заяви, че изявленията на Митрополит Никифор „са извън времето и пространството“.

Според politis.com.cy, Архиепископ Хрисостомос коментира, че самият той поменава в Диптисите си Московския Патриарх, но не знае дали и той го поменава.

По-конкретно за двамата проруски митрополити заяви, че не е трябвало да участват в конференцията, както и това, че Свещеният Синод на Кипърската Църква е взел решение относно украинската автокефалия, което те не зачитат. Самите те говорят за Свещени Канони, съборност, но всъщност те имат самочинно поведение, граничещо с папизъм и такова, което е в пълно нарушение на Свещените Канони и Устава на Кипърската Църква.

Той добави също, че изобщо не си струва да се спори с тях, няма смисъл, тъй като Свещеният Синод се е съгласил с Архиепископа и неговите канонични аргументи, а не с дваната проруски митрополити, които са зависими финансово от Москва и подкрепят възгледа на секуларизираната и политизираната Руска Църква по въпроса за украинската автокефалия, който няма нищо общо със Свещените Канони. Това са политически трактовки и възгледи на хора, излезли и сложени от комунистическите служби в Църквата в Русия.

Прави впечатление, че Митрополит Никифор изключва от прекъсването на общението Кипърската Църква, може би защото смята, че малцината несъгласни епископи като него и Митрополит Исаия са всъщност Кипърската Църква? От момента, когато Московският Патриарх прекъсна споменаването на Кипърския Архиепископ и Синодът на Кипърската Църква ратифицира решението на Архиепископ Хрисостом да признае автокефалната Църква на Украйна – самото прекъсването не е само с „онези епископи, които са се съгласили да сътрудничат с клира на схизматичните общности“, а с цялата Кипърска Църква“, пише Архимандрит Романос Анастасиадис.

Реално, Никифор изключи мнозинтвото от епископите от Свещените Синод на Кипърската Църква, които решиха да се придържат към Свещените Канони и не се поддадоха на московсия шантаж, компромати и пари, като него и другите малцина.

Отец Романос Анастасиадис се чуди „къде е учил такова богословие Преосвещеният Митрополит Никифор? Що за богословие е това? Той с изказванията и действия позори своята Църква и своя Предстоятел, твърдейки, че Московският Патриарх е направил добре, че не го споменава в Диптисите си! С друг думи, Никифор счита ли своя Предстоятел и мнозинството от епископите в Синода за „схизматици“ и за „антиканонични“? Очевидно, защото само тогава ще може да оправдае прекъсването на общението от страна на Москва“.

Никифор смята ли себе си все още за йерарх на Древната Кипърска Църква или може би с тези думи и негови нагласи по своята същност публично обявява създаването на една схизматична парасинагога от епископи, които не са съгласно с решението на своята Църква?

Очакваме от Митрополита на Кикос или опровержение на публикациите, или предприемане на решителни и строги мерки от страна на Свещения Синод на Кипърската Църква, който не може да бъде ням пред такива недостойни изявления и възгледи на свой йерарх, станали публично достоение на всички, подронвайки авторитета на Древната Кипърска Църква“, подчерта Архимандрит Романос Анастасиадис.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal