Начало » Новини » Светът » Председателят на Парламента на Унгария Ласло Кьовер: Сатанински тъмни сили заплашват всичко, в което вярва християнинът

Председателят на Парламента на Унгария Ласло Кьовер: Сатанински тъмни сили заплашват всичко, в което вярва християнинът

Ласло Кьовер, председател на Народното събрание на Унгария и Вселенският Патриарх Вартоломей I при посрещане на църковните делегации на 52-рия Международен евхаристиен конгрес в сградата на Парламента на 11 септември 2021 г. / Снимка: MTI / Парламентарна пресслужба / Давид-Поля Пето

In other languages: HU


В историята унгарците винаги са чувствали, че тяхната мисия е да бъдат мост между Изтока и Запада“, каза председателят на Унгарския Парламент г-н Ласло Кьовер, когато посрещаше църковните делегации на Международния евхаристиен конгрес в сградата на Парламента. Сред най-високопоставените гости на приема беше Вселенският Патриарх Вартоломей, който е на тридневно посещение в страната.

Като пример той спомена емайлирани изображения на Свещената Корона, които имат надписи както на латински, така и на гръцки език, прекрасно обединяващи традициите на Запада и Изтока.

Според текст, представен от пресслужбата на Народното събрание на Унгария, председателят подчертава, че „рядко се има предвид, че толкова много отдадени представители на братството и консенсуса присъстват едновременно сред тези стени, които ежедневно са домакини на политически дебати.

Надявам се, че нещо от вашия мирен дух ще остане тук за нас през следващите трудни месеци, предстоящата предизборна кампания“, каза Ласло Кьовер.

Председателят цитира писмо от Свети Крал Ласло, в което владетелят признава, че наистина е грешен човек, тъй като „делата на земното достойнство“, с други думи, политиката, „не могат да бъдат популяризирани без смъртност.

Ако това беше случаят с владетел, почитан като светец, тогава може би дори днешните политически поколения могат да се надяват на известно разбиране от църковните лидери“, добави той.

Ласло Кьовер отбеляза също, „днес всички християни по света сме жадни за чистия източник, който оживява душите ни, вярата и надеждата“.

Нашият Свети Крал Ласло веднъж е написал: „Вярвам, че молитвите на светите мъже често са помагали на слабата ми ръка да спечеля битка срещу езичниците“, подчерта говорителят в речта си.

Г-н Кьовер добави: „в наши дни сатанинските тъмни сили заплашват всичко, в което вярва християнинът. Те застрашават нашата базирана на Християнството цивилизация, нашата свобода и човешкото ни достойнство.

Следователно вашите молитви, вашето насърчение и вашият пример означават много за нас. Всеки от нас от своето място, от своя дим можем да се справим с тези предизвикателства с достатъчно духовна броня, укрепвайки нашата християнска вяра, нашите общности и упование в Бога“, каза той.

Поздравявайки църковните ръководители от съседните страни, наред с другите от делегацията, председателят на Народното събрание заяви: „тяхното присъствие показва, че християнската вяра все още обединява народите от нашия регион днес и това че си струва. Следователно е необходимо да се надгражда върху тази обща организация“.

Г-н Кьовер по време на приема изказа специално към Вселенския Патриах Вартоломей своите благодарности за неговото посещение, напомняйки му отново, че Унгария е мост между Източната и Западната Църква, както и че християнизацията на унгарския народ идва от Византия, Константинопол, а Вселенската Патриаршия се явява Майка на Унгария и нейния народ, повтаряйки думите на вицепремиера на страната г-н Жолт Семйен.

Негово Всесветейшество беше на масата на г-н Ласло Кьовер, където имаха възможност да обсъдят въпроси от взаимен интерес, сред които климатичните промени, емиграцията, Патриаршеската Екзархия в Унгария, човешките права и други международни и тясно църковни теми.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Унгария.

Източник: blikk.hu

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal