Начало » Новини » Светът » Прегръдката на Папа Франциск към група семейства, избягали от ужаса в Кабул

Прегръдката на Папа Франциск към група семейства, избягали от ужаса в Кабул


Пръстен и рокля. Така Пари Гюл се представи пред Франциск тази сутрин, дарявайки му подари пръстена си – в памет на съпруга ѝ, „погълнат“ от талибанския ужас – и роклята „разказваща за страдалчески живот“. Папата, преди генералната аудиенция, в приемната зала на аула „Павел VI“, прие подаръка, но … при едно условие: Пари Гюл да бъде тази, която ще го съхранява като залог за приятелство и знак за надежда. А жената от своя страна показа надежда в очите на трите си дъщери – Адила, Робина и Сетара – и техния син Насим. Те са на възраст между 25 и 14 години. Именно момичетата – със Sos, изпратен чрез смартфони – направиха възможно това смело бягство от Кабул, за да стигнат най-накрая новите си домове в района на Бергамо, където могат да започнат нов живот. Благодарение на мрежа за солидарност – координирана от писателя Али Ехсани, избягал от Кабул преди години, укривайки се под камион и видял смъртта на брат си по време на пътуването – на фондацията Meet Human.

Три християнски семейства успяват да избягат: 14 души, 8 жени и 6 мъже. Има седем непълнолетни (всички с рисунка, направена специално за папата). Най-малкият, Елиас, е едва на една година и е бил хоспитализиран спешно, след пристигането си в Италия, заради инфекция.

Историята, която трите семейства представиха на папата, е впечатляваща със своята суровост и болка. Фактът, че са християни, поражда вълна от жалби срещу тях веднага след влизането на талибаните в Кабул. „Съпругът ми първо беше уволнен, а след това арестуван и нямаме новини за него“, казва 57-годишната Пари Гюл, чиято фамилия е Хасан Зада. „Останахме затворени в избата четири дни и четири нощи от страх да не бъдем арестувани всички, вероятно някой ни разобличи като християни“, споделят те.

Голам Абас и съпругата му Фатима – и двамата на 32 години – също успяват да напуснат Кабул с децата си Сафа Марва (на 9 години) и Мохамед Юсуф (на 4 години). С тях също Замин Али (35 години) и Сиема Гюл (34 години) с децата си Мариам (11 години), Али Реза (8) и малкия Елиас.

Афганистански братя е лозунгът на хуманитарната кампания, която фондацията Meet Human избра да продължи в Афганистан в сътрудничество с италиански граждански и военни институции. Братство, което веднага се оформя в конкретна подкрепа за трите семейства за изграждане на взаимоотношения, намиране на работа, получаване на образование. Накратко, да се върне към живота. Пазейки „пръстена на папата“.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal