Полицията не може да гарантира реда при интронизирането на новия Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II в Монастира Цетине


Нито на гражданите, нито на журналистите може да се гарантира абсолютна сигурност в Цетине, но ние ще направим всичко възможно на 5 септември всичко да протече гладко, каза министърът на вътрешните работи на Черна гора Сергей Секулович. Той добави, че МВР разполага с информация, че и от двете страни има екстремисти, които планират радикализация в старата черногорска столица Цетине, пише белградският вестник “Политика“.

На въпроса на журналистите дали интронизацията на Черногорския и Приморски митрополит Йоаникий в Цетине може да бъде забранена, той отговори, че „нашето лично убеждение е без значение, задължението е да гарантираме свободата на религията“.

Министърът добави, че за 3 септември е планиран митинг, а не за 5 септември, както и че оценката на сигурността е неблагоприятна и „въпросът е дали е толкова неблагоприятно да забраним митинга или ще направим нещо друго – да позволим на гражданите да упражняват конституционните им права“.

„Черна гора е създадена в Цетине, не трябва да позволяваме на настоящата Черна гора да умре в Цетине. Трябва да се научим да живеем с различията си, да открием демократичен дебат“, каза министърът.

Директорът на полицейската администрация Зоран Бърджанин заяви, че от Черногорската православна църква (неканонично образувание-бел.ред.) на 3 и 4 септември са организирани музикални събирания, а за неделя не е заявен митинг. Той обяви, че ако президентът (Джуканович) обяви намерението си да присъства в Цетине, „полицията ще предприеме мерки за гарантиране на неговата безопасност, както и тази на всички защитени лица“.

Противниците на интронизацията, чрез своите медии, партийни комисари на Демократическата партия на социалистите и чрез обществената подкрепа на нейния лидер и президент на Черна гора Мило Джуканович казват, че той ще бъде в Цетине в неделя, независимо дали новият митрополит Йоаникий ще бъде интронизиран само сред кръга на духовенството или пред избрани гости. Казват, че дори и да няма такъв акт, те ще пазят „суверенно, черногорско Цетине“.

След откритата подкрепа на президента Мило Джуканович, който е против интронизацията на новия Черногорски и Приморски митрополит на Сръбската православна църква, съобщения и заплахи от поддръжници на движението „Комити“, Либералната партия и неправителствената организация „Черногорски хор“ стават все по -агресивни, докато премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич се отказва да ходи в Цетине, тъй като, както каза той, „няма причина да го прави“ и той иска да допринесе за успокояване на страстите, затова се отказа от посланието до противниците на интронизацията, че не се страхува от тях и че ще дойде в града под Ловчен „без охрана“ „.

Намерението на поддръжниците на политиката на Джуканович, които са решени да сплашат поддръжниците и вярващите на Сръбската православна църква (СОС) в деня на интронизацията беше показано вчера, когато те повредиха колата на Ристо Йованович от Подгорица, като нарисуваха задното стъкло, за да покрият образа на църквата на Христовото възкресение.

Вярващите от Сръбската православна църква бяха заплашени и от лидера на непризнатата Черногорската православна църква (ЧПС) Михайло Дедеич. В писмо до министър -председателя на Черна гора Кривокапич той поиска да се забрани интронизацията на митрополит Йоаникий в Цетинския манастир, защото, както той пише, „това би било нападение срещу този манастир като символ на силата и дълговечността на нашата черногорска родина.“

Потокът от фалшиви новини в навечерието на интронизацията на митрополит Йоаникий в Цетине става все по -забележим. Дезинформацията циркулира, за да обърка хората и се използва като инструмент за жестока политическа конфронтация, коментира белградския вестник.

Източник: focus-news.net

Вижте още: Хиляди черногорци протестираха срещу интронизирането на новия Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II в Монастира Цетине

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal