ПОЗОРНО: Пловдивският Митрополит Николай не служи на Кръстова гора, но се срещна с Бойко Борисов и политици от ПП „ГЕРБ“ | VIDEO & СНИМКИ


На 13-14 септември 2021 богослуженията на Кръстова гора за празника Въздвижение на Честния Кръст не бяха отслужени от Пловдивския Митрополит Николай. Вместо Николай, на празника служи Знеполският Епископ Арсений.

Но, тъй като явно Господ Иисус Христос и Честният Кръст не са толкова важни за Митрополит Николай, а вместо това, по-важни за него са Бойко Борисов и политиците от ПП „ГЕРБ“, Николай предпочете да се срещне с тях.

На Кръстова гора тази година служи Знеполският Епископ Арсений, а не Митрополит Николай

Митрополит Николай не дойде на Кръстова гора, за да уважи празника и дошлите вярващи, а дойде след богослужението на 14 септември, за да уважи своя благодетел Бойко Борисов.

Още при срещата между Николай и Борисов, много грозно впечатление направи това, че митрополитът не прегърна своите клирици, които се бяха наредили до Борисов. Само ги благослови и толкова. Но за сметка на това, прегърна силно Бойко Борисов и неговата свита.

А иначе, между другото да попитаме, колко струва прегръдката на Пловдивския Митрополит Николай? Ще ни стигнат ли 300 000 лева, за да заслужим неговата архипастирска прегръдка? 1 милион? 2 милиона? Или трябва да предоставим пари + влияние и власт? А може би и плътта си? Колко ще струва на вярващите, за да получат любов от своя архипастир в Пловдив? А не само пренебрежение, подигравки и изказвания като: „За вас нямам време, не ми разваляйте празника. Сега имам среща с богати и влиятелни хора“ (действително казвани думи от Митрополит Николай към вярващи от неговата Епархия).

По-късно всички влязоха в храма, където Николай започна отново да произнася политически речи и хвалби по адрес на Борисов, че едва ли не благодарение на него Българската Патриаршия съществувала.

Важно е да се отбележи, че в политическите си речи Николай се изказва от името на всички клирици и вярващи от Пловдивска Митрополия.

Но Doxologia Infonews се свърза с много свещеници и вярващи от Пловдивска Митрополия по въпроса. Те категорично се разграничиха от изказванията на своя митрополит, заявявайки, че е недопустимо митрополит да произнася политически речи и да се държи така сервилно към едни политици, докато не поглежда собственото си паство.

Освен това, Митрополит Николай в речите си казва, че Бойко Борисов е давал пари на БПЦ. Но това не е вярно! Борисов, без да иска разрешение от българските граждани, раздаваше къде законно, къде незаконно държавни средства ту на митрополити, ту на мутри и престъпници. И благодарение на това, че правителствата на Борисов разграбваха държавата и държаха гладни българските граждани, някои митрополити на БПЦ като Николай успяха да си позволят лукса да живеят в злато и да се возят в автомобили за стотици хиляди левове – на фона на бедните българи, на фона на страдащите български граждани, които делят залъка си на две, за да има и за утре.

От Doxologia Infonews смятаме, че е крайно време Свещеният Синод на Българската Патриаршия да разгледа поведението на Пловдивския Митрополит Николай и да предприеме канонични действия относно недопустимото му поведение, което е в пълен разрез със Свещените Канони и Устава на Българската Патриаршия. Поведението на Николай Севастиянов е рецидив, който застрашава Българската Патриаршия и нейното канонично и юридическо положение.

Нека да припомним какво заяви неотдавна г-н Бойко Рашков за Борисов и българските митрополити: „Вече стана ясно колко вярва в Бог Борисов. Той се кръсти навсякъде където го видите, и казва колко е набожен, колко вярва в Господ. И сега стана ясно защо са тези твърдения. Защото разчита на владиците. Тоест той е осигурявал средства за църквите, за някои митрополити, както казва и за училища, църкви, джамии и т.н. Но целта не е нещо друго. Целта е сега вече, в периода когато сме изправени пред избори за Народно събрание на 11 юли, той (Борисов) да иска от тях (митрополитите) съдействие. Тоест, Борисов по такъв начин е сключил една сделка с давност отпреди няколко години с Българската Църква“.

Щастлив съм, че в днешния празничен ден с десетки миряни си пожелахме здраве и бяхме благословени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който ръководи празничните богослужения за Кръстовден. Кръстова гора е свещено място за вярващите хора, това е българският Атон! Миналата година започна строителството на новото крило към манастира „Света троица“, за което правителството на ГЕРБ отпуснахме 300 000 лева. Сегашният кабинет спря пътя до Молдовския манастир. Няма нито един заделен лев в актуализацията на бюджета за пътища, за религиозен или културен туризъм… На този светъл християнски празник научихме за умишлено прикриване на убийство на български лейтенант от страна на държавата. Изказвам искрените си съболезнования към близките на Тодор Манчев. Моите съболезнования и на близките на 139 починали българи вследствие на коронавирус инфекция днес. Идват трети поредни избори, но още чакаме Бойко Рашков да изнесе доказателства за твърденията си, че сме подслушвали и яли хора. Всичко това е лъжа! Румен Радев докара България до абсолютно безвремие, страната ни се превърна в царство на хаоса. В ситуация на свръхдефицит България няма никакъв шанс да влезе в Еврозоната, за разлика от Хърватия ние ще останем в чакалнята. Това означава, че вратата на сигурността и стабилността е затворена за страната ни. Всичко това се случва заради липсата на пилот в самолета.

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, September 14, 2021

Още снимки от църковно-политическото събитие

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal