Патриарх Вартоломей и Папа Франциск ще участват в Молитвената среща за мир на римския Колизей

Директорът на Ватиканският пресцентър Матео Бруни потвърди, че Светият Отец ще участва в заключителната церемония на Молитвената среща за мир, организирана от Общността Свети Егидий, в четвъртък, 7 октомври, на площада до Колизеума.

Архивна снимка.


Това 35 -то издание на международната среща ще се състои в Рим на 6 и 7 под надслов „Братя народи, бъдеща земя. Религии и култури в диалог“. Форумът продължава традицията и „духа на Асизи“, след историческата среща през 1986 г., проведена по инициатива на Йоан Павел II. Събитието бе представено на 27 септември от председателя на Общността Свети Егидий“, Марко Импаляцо. Очаква се присъствието на видни представители на световните религии, сред които патриарх Вартоломей I, архиепископът на Кентърбери Джъстин Уелби и арменския католикос Карекин II, както и политици, общественици и представители на културата.

Събитието ще започне в сряда, 6 октомври, в аудиторията на конгресния център „Нувола“ в римския квартал Еур“ с церемония по откриването, озаглавена „Да започнем отначало заедно“, на която ще присъстват 700 души в съответствие с разпоредбите срещу Covid. На следващия ден, отново в „Нувола Еур“, от 10 ч., ще се проведат 4 тематични форума: „Да преоткрием себе си“; „Грижа за общия дом“; „Мирът е възможен“ и „Бъдещето, което искаме“, в които ще вземат думата млади хора от различни християнски конфесии и религии. Следобед събитието ще се премести в Колизеума. Папа Франциск ще пристигне в 17 ч., за да предстоятелства „Икуменическа молитва за мир“, в която ще участват вярващите християни от различни деноминации. Проповедта е поверена на Католикоса на всички арменци Карекин II от Арменската апостолическа църква. След пристигането на другите лидери и религиозни представители ще се състои заключителната церемония на която деца посланици от цял ​​свят ще връчат на участниците апел за мир.

„Това ново издание на Молитвената среща за мир“, този път с по -голямо присъствие предвид облекчаването на пандемията, продължава започнатия път посочен от папа Франциск: не можем да се спасим сами, а заедно с братските народи и бъдещата Земя“, коментира Марко Импаляцо, председател на Общността Свети Егидий „Срещата е насочена към всеобщото братство и кризата с околната среда, тоест как да работим за свят, който зачита околната среда и подготвя бъдеще за нашите деца и внуци“. „Единственият отговор, който може да се даде след тази сериозна криза, е да вървим заедно и да изградим основите на всеобщо братство, естествено всеки един в своето многообразие, но обединени, с мисли преди всичко за тези народи и тези хора, които са най -затруднени и които досега са били – в известен смисъл – маргинализирани или отхвърляни от големите световни общества“.

„Ето защо „Свети Егидий“ събира представители на големите световни религии, със стремежа да подтикне всички към тази мечта за братството, което е единственият път. Първо, за да се спре ескарацията на насилието, войните и тероризма в света, защото все още има хиляди хора, които умират. Второ, защото религиите, които в известен смисъл стават сестри, могат да дадат голям принос за една нова грижа за околната среда. Сред тях, изпъкват усилията на Вселенския патриарх Вартоломей, който настоява за тази тема от години и който ще бъде сред действащите лица на срещата в Рим“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal