Папа Франциск към възрастните свещеници: Старостта не е болест, а привилегия

Послание на папа Франциск до свещениците, участващи в Деня на братството заедно с епископите в Ломбардия, Италия: „Вие сте не само обект на помощ, но и активни действащи лица на общността“. „Молете се за мен, малко съм стар и малко болен, но не чак толкова!“.


Старостта не е болест, а привилегия. Това пише  папа Франциск, преобръщайки цялата човешка логика,  в послание в което насърчава възрастните и болните свещеници от Ломбардия. „Вие преживявате сезона на старостта, която не е болест, а привилегия: да се уподобите  на Исус в страданието”, пише папата. Повод за посланието е  Деня на братството, който се провежда в Караваджо, заедно със свещениците и епископите от региона. Папското послание им бе предадено от почетния епископ на Мантуа, монсеньор Роберто Бусти.

Болестта също е привилегия

Дори тези, които са болни, пише Франциск в посланието, „живеят привилегията да се уподобят на страдащия Исус, който носи кръста“. Затова общността, която се грижи за болните, „е здраво вкоренена в Исус“. В тази общност, възрастните свещеници не само са „обект на помощ“, но и „активни действащи лица“, уверява Папата, защото те са „носители на мечти и памет и следователно много важни за младите поколения“.

„От вас идва сокът, който да процъфти в християнския живот и в служението“, уверява папата. Посланието завършва с молба да се молят за него, придружена от шеговита фраза свързана с операция на дебелото черво, извършена миналия юли в римската болница „Джемели“: „Молете се за мен, малко съм стар и малко болен“.

Молитва за починалите от Ковид свещеници

Денят на братството, информира Църквата в Милано, се проведе по повод редовната среща на Епископската конференция на Ломбардия с участието на регионалния клон на Националния съюз за транспорт на болни (Unitalsi) и с организационното сътрудничество на фондация „Братска помощ“. Празникът започна с шествие от присъстващите в региона свещеници, последвано от литургия в светилището на Санта Мария дел Фонте, която отслужи архиепископа на Милано, монсеньор Марио Делпини в съслужие с другите ломбардски епископи. По време на литургията бе отправена молитва за всички свещеници от региона, жертва на пандемията Covid-19: от почти 300 свещеници починали в Италия, 92-ма са от Ломбардия.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal