Папа Франциск: Кризата със сексуалноте насилие, извършено от членове на Църквата, е много сериозно сътресение, на което се търсят адекватни отговори, като се започне от смирено изслушване на жертвите, търсене на истината и молба за прошка

С видеопослание, папа Франциск се обръща към представителите на Епископските конференции, религиозните ордени и миряните, които от 19 септември ще се срещнат във Варшава за Международната конференция за защита на уязвимите деца и възрастни в църквите в Централна и Източна Европа. Папата посочва допуснатите грешки, но преди всичко ги насърчава да гледат на тях като на като време за обръщане и промяна, което отваря нови хоризонти, необходими за бъдещия живот на Църквата.


Кризата със сексуалните насилия, извършени от членовете на Църквата, е „много сериозно сътресение“, на което се търсят адекватни отговори, като се започне от смирено изслушване на жертвите, търсене на истината и молба за прошка. Това заявява папата във видеопослание, което отправя към участниците в Международната конференция за закрила на децата и уязвими възрастни за църквите в Централна и Източна Европа, която се провежда от 19 до 22 септември във Варшава. Форумът е организиран от Папската комисия за защита на непълнолетните и Eпископската конференция на Полша. Участват епископи, свещеници, висши настоятели на мъжки и женски религиозни конгрегации, психотерапевти и експерти -миряни, които ще обсъждат темата „Нашата обща мисия е да защитаваме Божиите деца“ .

Вие не сте първите, които предприемат „тези необходими стъпки“ и „малко вероятно“ да бъдете последните в „тези смутни времена“, но със сигурност „няма да сте сами“, уверява папата, като  отново потвърждава приоритета да се отговори на бича на злоупотребата, който вече бе утвърден в Рим на срещата на върха на световните епископски конференции през февруари 2019 г. Франциск припомня своето насърчение, изразено тогава, че „благосъстоянието на жертвите“ не трябва да бъде изместено от „криворазбаната загриженост за репутацията на Църквата като институция. Напротив – посочва папата във видеопосланието – само като посрещне истината за това жестоко поведение и смирено потърси прошка от жертвите и оцелелите, Църквата ще може да намери своя път, за да възвърне доверието и отново да бъде място на прием и сигурност за нуждаещите се“.

Злоупотребата с непълнолетни в църковните среди по целия свят хвърли сянка върху последователността и искреността на Църквата. За да я възвърне е необходима  реформа, изразена в превенции и увереността за „реална и надеждна“ промяна:

„Насърчавам ви да се вслушате в призива на жертвите и да се ангажирате помежду си и с обществото, в по -широк смисъл, в тези важни дискусии, които наистина да влияят върху бъдещето на Църквата в Централна и Източна Европа, бъдещето Църквата и докоснат сърцето на християните и нашата отговорност“.

Папата признава, че случилото се със сигурност представлява грешка и провал, но не само това. „Признаването на нашите грешки и провали може да ни накара да се чувстваме уязвими и крехки, но това може да бъде и време на великолепна благодат, време на обръщане, което отваря нови хоризонти на любов и взаимно служение. Ако осъзнаем грешките си, няма да имаме от какво да се страхуваме, защото самият Господ ще ни доведе до този момент“.

Накрая, цитирайки фраза на Ейбрахам Линкълн, шестнадесетия президент на Съединените американски щати „Със злоба към никого и с милосърдие към всички“, папата посочва отношението, с което трябва да работят заедно, епископите, богопосветени, миряните и жертвите, за да посрещнат заедно „общи предизвикателства“:

„Призовавам ви да бъдете смирени средства на Господ, в служба на жертвите на насилие, като гледате на тях като спътници и действащи лица за едно общо бъдеще, поучавайки се едни от други да станем по -верни и по -устойчиви, за да можем заедно да се изправим пред бъдещите предизвикателства“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal