Папа Франциск: Да бъдем приемаща църква, а не отхвърляща | VIDEO

На молитвата Ангел Господен папа Франциск напомни, че затвореното поведение е коренът на „толкова много големи злини в историята“. Призивът е да бъдем Църква, която приема, а не „първенците на класа“, защото Светият Дух иска откритост, общност, „където да има място за всички“


Да се затваряме, да разделяме, да изключваме и да съдим. Като обясни евангелския откъс за неделята (Мк. 9, 38-48), папа Франциск, предупреди за изкушението, което съществува в света и в Църквата, да се създават групи, които смятат,  че са господари на истината. Папата поясни, че Исус, като е гледал апостолите, които са попречили на един човек да изгони бесовете, въпреки, че е имал способността да направи това, ги е призовал да не пречат на онези, които работят за доброто. Изкушение и насърчение: на тези две думи наблегна Франциск,  никой няма „изключителното право върху Исус“, всички „сме призовани да се дистанцираме от манталитета „да се загнездваме“:

Всяко затваряне всъщност държи на разстояние онези, които не мислят като нас. Знаем, че това е коренът на много големи злини в историята: на абсолютизма, който често е създавал диктатури и на толкова много насилия срещу различните.

Затварянето е изкушение

Да попречим на „доброто дело само защото онзи, който го е извършил, не принадлежи към нашата група“, е изкушение, което кара учениците да се чувстват „единствените, упълномощени да работят за Царството Божие“, „те в крайна сметка се чувстват предпочитани и смятат другите за чужди, до такава степен, че се настройват враждебно към тях“.  Папата подчерта, че е необходимо да се следи и за затварянето в Църквата, да не се чувстваме „първенците на класа“, да не показваме „лиценза на вярващи“, за да съдим и изключваме, а да вървим  заедно, за да бъдем „скромни и отворени общности“.

Нека поискаме благодатта да преодолеем изкушението да съдим и категоризираме, и нека Бог да ни пази от манталитета на „да се загнездвме“, тоест да се пазим ревниво в малката група на онези, които се смятат за добри: свещеникът със своите вярващи, пастирските работници, затворени в себе си, така че никой да не проникне сред тях, движенията и асоциациите в своята специална харизма и т.н.

Папата добави, че „от всичко това има риск християнските общности да се превърнат в места на разделяне, а не на общение. Светият Дух не иска затваряне; иска отвореност, приемащи общности, където да има място за всички”.

Радикално премахване

Папата предупреди да се пазим от изкушението да съдим другите,  без да гледаме себе си, като каза: „има опасност да не проявяваме гъвкавост към другите и да бъдем снизходителни към себе си. Никакви договори със злото, Исус ни кара да бъдем ясни: ако нещо във вас предизвика скандал, премахнете го!“

Исус е радикален, взискателен, но за наше добро, като добър лекар. Всяко премахване, всяко подрязване е затова да се израства по-добре и да се дава плод в любовта. Затова нека се запитаме: какво в мен контрастира с Евангелието? Какво конкретно иска Исус да премахна от живота си?

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal