Папа Франциск, Вселенският Патриарх Вартоломей и Архиепископът на Кентърбъри: Грижата за Божието творение изисква ангажираност. Съвместно обръщение за защита на творението

Папа Франциск, икуменическият патриарх Вартоломей и архиепископът на Кентърбъри се обединяват в спешен призив за бъдещето на планетата. За първи път тримата християнски лидери заедно предупреждават за спешната нужда от устойчивост на околната среда, нейното въздействие върху бедността и значението на глобалното сътрудничество. Призивът е всеки да даде своя принос в „избора на живот“ за бъдещето на планетата.

In other languages: ELEN


В съвместна декларация, християнските лидери приканват хората да се молят „в този период на Творението“, предвид срещата на върха за климатичните промени COP26 през ноември. „Призоваваме всички, независимо от тяхното вероизповедание или мироглед, да положат усилия, за да чуят вика на земята и бедните, проучвайки поведението им и да направят значителни жертви за доброто на Земята, което Бог ни е дал“.

Посланието припомня, че всички сме взаимосвързани и че именно пандемията ни предлага урок, който не е нов, но пред който трябва да се изправим отново. „Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност – се казва в посланието – действията ни наистина се влияят взаимно и това, което правим днес, влияе върху това, което ще се случи утре“. Оттук и императивът – цитирайки Второзаконие – който посочва, че бедствието в света моге да се възприеме като  възможност: „Не можем да пропуснем този момент. Трябва да решим какъв свят искаме да оставим за бъдещите поколения. Трябва да изберем да живеем по различен начин; трябва да изберем живота“.

Посланието приканва да бъдем далновидни, без да се задоволяваме с удобни краткосрочни и видимо евтини решения, тъй като в действителност те се оказват ефимерни, написани в пясъка, докато трябва да се търсят стабилни и трайни решения. „Концепцията за управление – индивидуална и колективна отговорност за нашия даден от Бога дар – представлява жизненоважна отправна точка за социална, икономическа и екологична устойчивост“, продължава декларацията. Тримата религиозни лидери напомнят, че „сме увеличили интереса си за сметка на бъдещите поколения“ и посочват, че ако от една страна технологията е отворила нови възможности за напредък, от друга страна е предизвикала „натрупване на необуздано богатство“ с малка загриженост за другите хора или за границите на планетата. Природата е устойчива, но деликатна, „ние имаме възможността да се покаем, да се върнем с решение. „Пътят напред е този на щедростта и справедливостта“.

Основната концепция в посланието е, че изменението на климата не е просто бъдещо предизвикателство, а непосредствен и спешен въпрос за оцеляване. Позовава се на събития като пожари, циклони, покачване на морското равнище, събития, които вече създават дестабилизация не само в слабо оборудваните страни, но и в развитите от индустриална гледна точка. Оттук и предупреждсението: „Днес ние заплащаме цената … Утре може да бъде по -лошо“. „Това е критичен момент. От това зависи бъдещето на нашите деца и бъдещето на нашия общ дом“.

Тримата християнски лидери се обявяват срещу несправедливостта и неравенството, като посочват: „Ние сме изправени пред жестоко правосъдие, загубата на биоразнообразие, влошаване на околната среда и изменението на климата са неизбежните последици от нашите действия, тъй като ние алчно консумираме повече земни ресурси, отколкото планетата може да понесе. Но ние също сме изправени пред дълбока несправедливост: хората, които понасят най -катастрофалните последици от тези злоупотреби, са най -бедните на планетата и са най -малко отговорни за тях“.

Изборът на живот означава и самоконтрол. Папата, Вартоломей I и архиепископ Уелби призовават вярващите да се молят за световните лидери преди 26-та конференция на ООН за изменението на климата (COP26), която ще се проведе в Глазгоу от 1 до 12 ноември, независимо от убежденията или мирогледа, да се вслушат във вика на земята и бедните, като изследват тяхното поведение и ангажират в значими жертви. Декларацията прканва хората да се молят за световните лидери предвид COP26, както и за отделните хора, призовавайки за значими усилия за доброто на планетата, като работят заедно и поемат отговорност за използването на нашите ресурси; за онези, които носят отговорност от световен мащаб, да изберат ползата, насочена към хората, и да стимулират прехода към справедливи и устойчиви икономики.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal