Пандемията от коронавирус в центъра на обсъжданията на Синаксиса на Йерархията на Вселенския Престол | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL UA


От вчера всички погледи са насочени към Константинопол, където от 01 септември 2021 се провежда заседание на Свещения Синаксис на Йерархията на Вселенския Престол. Въпросът за пандемията от коронавирус Covid-19 и нейното въздействие върху църковния живот като цяло бяха доминиращите теми в първата сесия от Синаксиса.

Заради специалните условия, които преобладават с оглед на пандемията, сесиите се провеждат в хотел Hilton в Града, а не в Монастира Валукли. Работата на Синаксиса продължава и днес с втора сесия, чиято тема е „Прокламирането на Евангелието през 21 век“ и трета сесия, чиято тема е „Църквата и съвременният свят“.

Темата на първата сесия беше „Църквата във време на пандемията от Covid-19: проблеми, опит, решения“.

Пандемията от коронавирус

По време на първата сесия (заседание) Синаксисът на Йерархията разгледа въпроса за пандемията и как тя се отразява върху църковния живот. Професор Сотирис Циодрас говори за предизвикателствата на пандемията, последван от презентациите на четирима архиереи на Престола: Митрополитите на Хонконг г-н Нектарий, на Австрия г-н Арсений, на Йерапитни (Крит) г-н Кирил и на Архиепископа на Австралия г-н Макарий. Тема на обсъжданията беше как Църквата се справя в периода на пандемията. Архиереите посочиха и анализираха предизвикателствата, пред които са изправени, опита и решенията, които са били призовани да предложат в своите епархии.

По-рано във встъпителното си слово Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей, между другото, спомена и за възникналите проблеми по времето на пандемията на коронавирус, и как те са засегнали живота в Църквата и отношението на вярващите към нея.

ΣΥΝΑΞΙΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

Έναρξη Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου – Ομιλία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

Posted by Ecumenical Patriarchate on Wednesday, September 1, 2021

За съжаление, през този период на пандемията се появиха много самопровъзгласили се експерти познавачи, които смятат за свой дълг да определят за нас в името на общественото здраве и опазването на обществото като цяло. По този начин, без знания по църковните въпроси, неправославни и в някои случаи нехристияни или дори агностици, се опитаха да наложат в някои епархии на Вселенския Престол не само, странни практики в богослужението, традицията и реда на нашата Църква. Днешното общество за щастие е приело, че по тези важни въпроси са длъжни да говорят най-вече учените специалисти, които да намерят разрешение за тях“, подчерта Негово Всесветейшество по време на словото си.

Той също така говори и за онези духовници, които не са приели трезвеното, мъдрото и логично решение на Църквата, чийто глас се изразява синодално (съборно). Тези духовници се противопоставиха на използването на маски, ваксините, вакснирането и всякакви мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

Вселенският Патриарх даде оценка, че тази криза е подчертала пастирската и богословска бедност, като същевременно е породила необходимостта от търсене на тълкувателни критерии, въз основа на които ще се тълкуват отношението и решенията за пандемията.

Светата Христова Църква, по време на пандемията, се опитва да подчертае и представи необходимостта от диалог между науката и богословието, което ще доведе до дълбока богословска оценка и представяне на обосновани позиции по въпроса.

За Вселенската Патриаршия въпросът с пандемията не е личен въпрос или въпрос на морално поведение, или дори избор между добро и зло.Тя представлява един факт, който докосва границите на човешкото съществуване и кара всички нас да избираме между тесния и възходящ път: живот или смърт“, подчерта Вселенският Патриарх.

След встъпителното слово на Вселенския Патриарх започна първата сесия, в която първи се изказа професор Сотириос Циодрас, който във вторник беше хиротесан с офикия Архонт Протоасикрит на Великата Христова Църква.

Ομιλία του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Ομιλία του Εντιμολ. κ. Σωτηρίου Τσιόδρα, Άρχοντος Πρωτοασηκρήτου της Μ.τ.Χ.Ε., Καθηγητού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Η ομιλία του Καθηγητού Σ. Τσιόδρα είχε ως θέμα: «Η Εκκλησία εις τον καιρόν της πανδημίας του Covid-19: προβλήματα, εμπειρίες, λύσεις». 1 Σεπτεμβρίου 202

Posted by Ecumenical Patriarchate on Wednesday, September 1, 2021

Грижата за нашите ближни може да преодолее страха ни дори за собствения ни живот“, отбеляза г-н Циодрас. Той заяви, че науката ще се справи с това предизвикателство, но за да се случи това е необходима и подкрепата на световните религиозни лидери.

Той подчерта специалната и авторитетна роля на Вселенския Патриарх в света, който може да окаже влияние върху другите религиозни водачи по света. Той конкретно поиска помощта и благодари на Вселенския Патриарх за личната му ангажираност по въпроса с пандемията.

Г-н Циодрас заяви също, че в никакъв случай не бива науката и религията да бъдат противопоставяни една с друга във връзка с пандемията, която уби милиони и зарази стотици милиони хора по света.

η Εισήγησή μου στην Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου το βράδυ της Τετάρτης 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Posted by Nektarios Tsilis on Wednesday, September 1, 2021

„Коронавирусът в азиатските страни“

Високопреосвещеният Митрополит на Хонконг г-н Нектарий изпрати видео със своята презентация относно пандемията от коронавирус по света, по-конкретно за възникването на вируса в Китай, който се намира в неговия диоцез. Митрополит Нектарий запозна Вселенския Патриарх и своите събратя архиереи със своите виждания по въпроса, опита на азиатските страни в борбата с пандемията, ограничаване на разпространението ѝ и мирогледа на местните народи относно смъртоносния вирус.

Той заяви, че преди пандемията в Китай по пазарите са се продавали различни видове животни, вкл. домашни любимци, които са били заколвани на място. Именно там според последните данни е възникнал този вирус, който е започнал да се предава и от човек на човек. След възникването на пандемията от Covid-19 комунистическият режим в Китай е забранил този тип пазари. Митрополитът на Хонконг заяви също, че към този момент пандемията от коронавирус в Китай се намира в пълен контрол от здравните власти.

Снимки: Никос Папахристу | Вселенска Патриаршия

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal