Откриване на академичната учебна година на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ | СНИМКИ


На 13 септември Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ откри своята  академична година. За първи път най-старото висше училище за професионални музиканти в България започна годината, в която отбелязва своята 100-годишнина, с празничен водосвет.

В концертната зала на Академията се събраха ректорът проф. д-р Сава Димитров, деканите, ръководителите на катедри от трите музикални  факултета и представители на академичния състав. 

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит  празнично водоосвещение бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.  

В края на последованието епископ Поликарп се обърна с поздравително слово към музикантите, изпълнили залата.

„Няколко повода са ни събрали в тази зала – да дадем начало на новата учебна година, да отбележим тържествено сто годишнината от основаването на Музикалната академия, да осветим обновения сграден фонд в Академията, както и за първи път да извършим водоосвещение тук, в храма на музиката и изкуството….

С много от вас се виждаме в православните храмове по различни духовни поводи и мероприятия. Ние ви познаваме като певци, диригенти и като участници, които влизат в нашата църковна радост. Днес ние се вливаме във вашия празник, и така показваме, че всички сме едно. Свидетелстваме, че православната вяра ни обединява и чрез музиката, която творите и изпълнявате, тя достига до умовете и сърцата….Бъдете живи, здрави, и благословени!“ – благопожела  владиката.

Той подари на Музикалната академия от името на Българския патриарх Неофит, известен със своето музикално образование и дарби, икона на св. Йоан Кукузел, която „да вдъхновява, благославя и предпазва от злини“ музикалните творци.

Празничната програма продължи с изпълнение на  църковни песнопения, изпълнени от смесен хор, под диригентството на проф. д-р Ванилия Кисьова.

След тържественото откриване епископ Поликарп, придружен от ректорът и духовниците поръси със светена вода представителната зала и обновените кабинети на четириетажната сграда.

Програмата  продължи с отслужване на водосвет и в реновираната сграда на Музикалната академия, която се намира на ул. “Акад. Людмил Стоянов” 6. Там епископ Поликарп бе сърдечно посрещнат от деканът на Инструменталния факултет проф. д-р Ясен Теодосиев, който представи ръководителите на инструменталните катедри и запозна владика с обновения сграден фонд.

IMG_1202

Източник: mitropolia-sofia.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal