Не се вижда краят на атаките на секуларизираната Руска Църква срещу Вселенския Патриарх

In other languages: EL – EN 


Автор: Костас Онисенко

Председателят на Отдела за външни църковни отношения (ОВЦО) на Руската Православна Църква, Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев (известен като хулителя на всичко – Бел. прев.), отново атакува словесно личността на Вселенския Патриарх Вартоломей.

Говорейки в предаването „Църква и свят“, което се излъчва по държавния новинарски канал „Русия-24“, Митрополит Иларион се позова на неотдавнашното посещение на Вселенския Патриарх в Украйна, заявявайки: „Бих икал във връзка с това посещение да припомня думите от Евангелието по Йоан: „Който не влиза през вратата в овчата кошара, а прескача отдругаде, той е крадец и разбойник“ (Йоан 10:1)“, наричайки по този начин Вселенския Патриарх „крадец“ и „разбойник“.

На друго място Волоколамският Митрополит заяви: „Това посещение се състоя по покана на държавното ръководство и разколниците. Но повечето от вярващите не само пренебрегнаха това посещение, но и показаха по ясен начин, че Патриарх Вартоломей не е пастир за тях“.

Митрополит Иларион определи посещението като „ирационално и срамно“, а за положението в Украйна добави, че „има само един човек, който е виновен – Константинополският Патриарх Вартоломей”, пренебрегвайки факта, че десетки хиляди украинци посрещнаха Вселенския Патриарх с голяма любов.

В същото време ръководителят на ОВЦО определи представителите на каноничната автокефална Православна Църква на Украйна като „разколници“, въпреки факта, че процедурата по предоставяне на автокефалията на Православната Църква на Украйна не е по-различна от съответната процедура за останалите нови църкви, включително Московската Патриаршия, получили своята автокефалия от Майката Църква.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Източник: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal