Навпактски Митрополит Йеротей: Мнозина от хората с антиваксърско мислене се отличават с липса на сериозна богословска мисъл, на църковно съзнание и накрая – с отсъствие на сериозни научни аргументи

In other languages: EL


Автор: Навпактски Митрополит Йеротей Влахос

Смятам за недопустимо за ваксината срещу коронавирус да се говори с парабогословски аргументи, движени от политически интереси или конспиративни теории, разпространяващи се между клириците и миряните. Едно е научният диалог и научният спор за подобряване на съществуващите до този момент средства за справяне с вируса – в рамките на научните органи (институции), което е похвално, а съвсем друго е отричането на ваксината чрез парабогословски и конспиративни аргументи, които за съжаление се разпространяват по най-бърз начин чрез социалните мрежи и създават смут сред християните.

Обръщам внимание на обстоятелството, че движението срещу ваксинацията в Америка преобладава сред фундаменталистките крайни протестантски кръгове и сред хората, обсебени от различни принципи на източните религии. Тук не искам да споменавам хората, които имат други – лични, политически или икономически интереси за това свое поведение.

За съжаление идеите, родени в тези фундаменталистки протестантски кръгове в Америка, се предават и на хората в Православната църква без те да осъзнават, че тези възгледи нямат богословска основа и са чужди на църковното съзнание. Жалко е, че мнозина от хората с антиваксърско мислене се отличават с липса на сериозна богословска мисъл, на църковно съзнание и накрая – с отсъствие на сериозни научни аргументи.

Прочетох написаното срещу ваксините и съм изненадан от объркването в мисълта и писанията на хората, но и недоумявам, защото липсва „общият разум, каквото е всеобщото мнение“. За съжаление господства такъв хаос, че написаното в единия параграф противоречи изцяло на следващия, затова и цялото слово остава неясно. Научните аргументи се преплитат с „метафизични“, богословието – с парабогословие, христологоията – с антихристология и демонология.

Науката обаче не е религия, нито парарелигия, тя се оценява по научни критерии, както и православното богословие няма нищо общо с фантазиите и екстремизма. Във всичко това доминира заблудата, идваща от заблудения ум. И както казват опитните богослови, лесно е да бъдеш заблуден, но е много трудно да се освободиш от заблудата.

Като клирици сме длъжни да спазваме хигиенните мерки, за да не ставаме причина и повод за заразяване на християните, които обгрижваме, защото в противен случай хората се настройват срещу Църквата и ние носим отговорност за това.

Искам да отбележа, че св. Никодим Светогорец поне два пъти, доколкото знам, казва, че когато по време на пандемия християнинът не внимава и стане причина за смъртта на други, трябва да се третира от каноните като убиец. И по-конкретно в своята Кормчая, в бележка към Апостолско правило 66, пише: „Като убиец се осъжда и онзи човек, който във време на чума, знаейки, че е заразен, ходи в домовете и по населените места, като заразява и другите, ставайки причина за много убийства“, се казва в част от Пастирската Енциклика на Митрополит Йеротей към неговия клир.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal