Множество неваксинирани монаси и монахини срещу COVID-19 в гръцките монастири. Кои са монастирите със 100 % ваксинирани монаси? | VIDEO

Характерен пример е Света Гора, където повече от 1000 монаси са се разболели с COVID-19, 8 са починали от него, а процентът на ваксинация е много нисък – 20 %.

In other languages: EL – EN


От гръцката частна национална телевизия ΣΚΑΪ правят журналистическо разследване относно преболедувалите монаси и монахини в гръцките монастири, вкл. и колко от тях са се ваксинирали срещу смъртоносния вирус.

Журналистите стигат до извода, че повечето монастири в Гърция са крепост на антиваксърските настроения.

Доказателство е фактът, че наскоро десетки неваксинирани монаси и монахини бяха хоспитализирани в интензивните отделения като някои от тях загубиха битката с вируса.

Неваксинирани монаси често биват хоспитализирани с усложнения

Конкретен пример е Свещената Обител Петринос Дасос в Тесалия, където един монах почина от коранавирус, а останалите 25 са хоспитализирани с различен вид усложнения.

По същото време са хоспитализирани още седем монахини от един от монастирите в Метеора.

В Монастира на Свети Нектарий Егински са регистрирани нови 16 положителни случая. По един смъртен случай на коронавирус са регистрирани и в Монастира Успение Богородично в Еврос и Монастира Богородица Перивлептос на о-в Евия.

Най-характерен пример за разпространението на коронавирус в църковните среди в Гърция е случаят със Света Гора, където повече от 1000 монаси са се разболели от смъртоносния вирус, 8 от тях са загубили битката с него и въпреки тези тревожни данни –процентът на ваксинация остава на 20%.

Много учени, лекари, политици, дори и висши духовници настояват Света Гора да бъде затворена за външни лица, тъй като те са основните преносители на вируса сред застаряващите монаси. През последните месеци се наблюдават различни посещения на външни за Света Гора лица, които са създали висок риск от разпространение на COVID-19 на Атонския полуостров.

Журналистите от телевизия ΣΚΑΪ дори директно заявяват, че коронавирусът „помита“ с бясна скорост Света Гора, тъй като от общо 2000 монаси малко повече от 50% са се разболели от вируса, а осем от тях са починали.

Именно тези стряскащи данни създават много сериозни опасения у лекарите в Гърция, които считат, че ще има крайно негативни последици за всички монаси в Света Гора, вкл. създаването на почва от постковид заболявания, които биха били фатални за повечето от тях, заради напредналата им възраст.

От друга страна, журналистите дават и положителни примери за подражание не само за всички вярващи, но и за останалите монашестващи с антиваксърски настроения.

Това са Монастирът Благовещение Богородично на п-ов Халкидики и Монастирът Свети Йоан Богослов в Суроти, където 100% от монасите са били ваксинирани срещу коронавирус, съответно 120 монахини и 62 монахини.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal