Митрополитът на Австрия Арсений участва на 51-вия Международен евхаристиен конгрес в Унгария

In other languages: EL – DE – EN


На 3 и 4 септември 2021 в град Естрагон, Унгария се проведе конгрес на тема: Светата (Божествената) Евхаристия. Това е събитие, което предшества 51-вия Международен евхаристиен симпозиум, който се организира в Будапеща между 5 и 12 септември 2021.

Високопреосвещеният Митрополит на Австраия и Екзарх на Унгария г-н Арсений заедно с редица известни и международно признати преподаватели също взе участие в тази конференция, посветена на Евхаристията. На нея се разглеждат и обсъждат различни аспекти на евхаристийното богослужение като център на християнската вяра.

Митрополит Арсений в своята лекция от петък, 3 септември 2021 г. говори за „Светата Евхаристия в Православната Църква – преживяване на Божието Царство на земята“. Според православното богословие, добави Митрополит Арсений, вярващият приемайки Божественото Причастие във време и място, той приема Божия опит и съучаства във вечния живот на Небесно Царство.

За приемащия Божественото Причастие, Небесното Царство съвпадение на множество времеви моменти: миналото, настоящето и бъдещето се сливат като безвремева (вечна) точка, като момент на божествената вечност. Според Митрополит Арсений, че отслужването на Тайството е Литургия, средство за спасение на народа, акт за общността от вярващи, а не частна дейност.

Това води до конкретни изводи за отговорността на човека в света и за Божието творение.

Накрая, Митрополит Арсений подчертава икуменическото измерение на евхаристийното богословие, което отразява и човешката отговорност за единството на общотото на Божието Творение. Той пожела в бъдеще богословието на Изтока и Запада да поставят в своя център изследването на Божествената Евхаристия.

Източник: Ἱερά Μητρόπολις Αὐστρίας, Ἐξαρχία Οὐγγαρίας καί Μεσευρώπης | Metropolis von Austria, Exarchat von Ungarn und Mitteleuropa

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal