Митрополитот преспанско-пелагониски Петар ги предупреди невакцинираните: Тие се потенцијални самоубијци, за нив нема место во рајот | VIDEO

In other languages: BG


Нашата црква не е против оние што не сакаат да се вакцинираат од оправдани здравствени причини, но ние сме за тоа дека секој треба да се имунизира, оти вирусот може да му го искомпликува здравјето и животот, рече митрополитот преспанско-пелагониски г. Петар во гостување во емисијата „Што не е јасно“ на Алфа.

– Ние во Синодот сите сме вакцинирани, а и најголемиот број од свештениците се вакцинирани. И луѓе кои се вакцинирале во најмала рака можат да доживеат тешка здравствена слика, но ретко кој од вакцинираните со две дози починале од коронавирусот. Треба сите да си се исповедаме, оти има многу личности кои асимптоматски го пренесувале вирусот, а не знаеле дека го пренесуваат. На пример, како што вели светиот Василиј, жена која имала спонтан абортус и која не може да биде обвинета дека таа е причина за спонтаниот абортус, таа добива две години забрана за причестување. Ние треба да бидеме сериозни кон оваа болест и мојот апел е сите сериозно да пристапиме и да не дозволиме да се шири пропагандата дека вирусот не постои или дека луѓето се чипуваат преку вакцината – вели владиката Петар.

Разбирам луѓе кои не можат да се вакцинираат од здравствени причини, додава владиката, но како што вели, не може да ги разбере оние луѓе на кои животот им е под знак прашалник, а упорно не се вакцинираат.

– Не сакам да ме разберете погрешно, но ако јас не се вакцинирам, а дојде до смртен случај, тогаш јас сум потенцијален, па дури и вистински самоубиец. А вие добро знаете дека на самоубијците не им е дозволено да влезат во Царството небесно. Јас го прележав ковидот и сега зборувам како човек кој ја искусил болеста. Јас бев во тешка здравствена состојба и само јас си знам како ми беше – истакна владиката Петар.

Од Doxologia Infonews го поздравуваме Преспанско-пелагонискиот митрополит г. Петар за неговиов став и исказ и му посакуваме брзо и целосно исцеление од последиците од ковидот.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal