Мило Джуканович към Сръбската Православна Църква: Никой няма да заплашва и „насилва“ нашата столица Цетине! | VIDEO

In other languages: SRB


Президентът на Черна гора г-н Мило Джуканович заяви по-рано, че ще дойде на протест в Цетине на 5 септември, ако Сръбската Православна Църква не се откаже от интронизирането на сърбския Черногорско-Приморски Митрополит г-н Йоаникий в Цетинския Монастир.

Цетине е старата столица на Черна гора и едва със създаването на Съюзна Федеративна Република Югославия (СФРЮ) столицата е преместена в Подгорица, където през 1918 г. е създадено и проведено Подгоришкото събрание, което на практика потвърждава окупацията на Черна гора от страна на Сърбия след края на Първата световна война.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович дойде днес в Цетине, където протестира срещу интронизирането на Черногорско-Приморския Митрополит Йоаникий от Сръбската Православна Църква в Цетинския Монастир, пише vijesti.me

Джуканович повтори, че интронизирането трябва да стане на друго място.

Както знаем, тази Църква (Сръбската Православна Църква – Бел. прев.) има много храмове в цяла Черна гора, включително най-големия храм в Подгорица, така че те могат да вършат тази работа (да служат – Бел. прев.) и не могат да я вършат със сила, като същевременно застрашават свободата и правата на гражданите на на старата столица. Това не е добър подход. Той винаги ще трябва да се чувства тук като някой, който насилствено изпълнява някои от неговите желания – някой, който насилва по някакъв начин столицата и нейните граждани. Ето защо смятам, че това е грешен подход, затова мисля, че той все пак ще достигне до съзнанието на онези, на които изпратихме толкова много предупреждения тези дни и че в крайна сметка те ще направят това, което е разумно и логично“, заяви Джуканович преди интронизирането на Сръбския Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий.

Интронизирането на Митрополит Йоаникий беше съпроводено с невиждани протестни акции, безредици и сцени на насилие от страна на черногорския народ.

Джуканович каза по-рано, че ще дойде на протест в Цетине на 5 септември, ако Сръбската Православна Църква не се откаже от обявеното събитие в Цетинския Монастир.

Днес Джуканович призова гражданите от всички вероизповедания и националности и политически партии да допринесат съвместно за опазването на мира, стабилността и мултиетническата хармония, както и за „отговорна защита на живота и здравето на всеки гражданин, както и правото на разнообразие, което е нашето най-голямо богатство“, заяви той.

Източник: narod.hr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal