Кипърският Архиепископ Хрисостом призова свещениците-отрицатели на ваксините към публично покаяние, в противен случай в края на месеца няма да получат заплата | VIDEO

In other languages: EL – EN


Архиепископът на Нова Юстиниана и на цяла Кипър г-н г-н Хрисостом II постави ултиматум до края на седмицата на свещениците, които призовават хората да не се ваксинират и които бяха обвинени от Свещения Синод, публично да се покаят, но и писмено чрез писмо, изпратено до Синода за безумните им проповеди. В противен случай, в края на месеца няма да получат своите заплати, заяви категорично Архиепископ Хрисостом.

Вчера се обадих на директора на Свещения Синод и го помолих да се обади на всички онези клирици, които бяха обвинени от Синода за нарушаване на заповедта на Синода (относно пандемията и ваксинацията – Бел. прев.). Призовах ги за последен път, ако искат да правят изявления и да се дистанцират от линията, чрез която призовават вярващите да не се ваксинират, от своите проповеди или от своите публични признания, в противен случай в края на месеца няма да вземат заплата. Освен това им казах да си пуснат в средствата за масова информация извленията на покаяние и да ги изпратят в писмен вид до Синода до края на седмицата, а Църквата ще им прости. Казах им, че не се шегувам, че съм сериозен“.

Говорейки по телевизията, Архиепископът каза, че всички са реагирали положително на призива му, и с нетърпение са му казали: „Откакто Синодът взе това решение, ние вече сме убедени“.

Коментирайки заседанието на Синода миналата седмица, Архиепископ Хрисостом говори за смислен диалог, като същевременно подчерта, че е изпратено силно послание към клира и народа.

Имаше съществен диалог, бях заявил, че всеки може да прави каквото си иска, имаме демокрация. Ако някой не иска да бъде ваксиниран, може да го направи, но никой не може да каже на другите да не се ваксинират, няма такова право. Трябва това да е ясно. Изглеждахме строги, ако не си изяснят този въпрос, няма да получат заплата. Това важи за абсолютно всички“, заяви категорично г-н Хрисостом.

Запитан дали го притеснява фактът, че всичко това може да е направено от някои, които се прицелват към архиепископските избори, той отговори „не“, но съжалява за деградацията на някои негови събратя епископи. Въпреки това, той ги предупреди, че ако не спрат, ще бъдат взети строги мерки срещу тях.

Синодът и всички ние препоръчваме всички да бъдат ваксинирани, за да приключи това зло, да се махне като се надяваме че много скоро това ще бъде болест, която ще бъде излекувана като всички болести и няма да имаме смъртни случаи“.

Припомняме, че наскоро Архиепископ Хрисостом коментира неподчинението на конкретен архиерей и духовници относно заповедта на Синода, тогава той подчерта: „Който не спазва решенията на Синода, няма да получи заплатата си в края на месеца”.

В същото време той поясни, че ваксинацията е доброволна, но по отношение на духовенството и особено на йерарсите те могат да запазят своите възгледи, но не могат да призовават хората да не се ваксинират. Това са две различни неща, заяви той.

Що се отнася до архиереите, той поясни, че ако е имало инциденти с неподчинение и непослушание от тяхна страна относно решението на Свещения Синод за ваксинацията, той ще настоява тези архиереи да бъдат незабавно отстранени от Синода.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal