Интронизация на новия Митрополит на Галия Димитрий | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL – FR – EN


Днес на 18 септември 2021, в Свещения Митрополитски Храм на Свети Стефан в Париж се състоя интронизацията на новия Митрополит на Галия (Франция) г-н Димитрий.

Вселенската Патриаршия беше представена от Високопреосвещения Митрополит на Австрия г-н Арсений. На интронизирането присъства и наместника на Митропполията на Галия Преосвещеният Ригийски Епископ г-н Ириней. Също така, имаше представители и на другите поместни Църкви – Румънска Патриаршия, Грузинска Патриаршия, Сръбска Патриаршия, Римокатолическата Църква, представители на монофизитските църки – Коптска Църква, Арменска Църква и на други религиозни организации.

Присъстваха също посланиците на Гърция и Кипър в Париж, представители на френското правителство, местната власт, на местните гръцки и кипърски организации и много вярващи православни християни от различен етнически произход – гърци, французи, руснаци, украинци, румънци, грузинци, сърби, арабоезични гърци и българи.

Кратка биографична справка

Митрополитът на Галия, Ипертим и Екзарх на Европа г-н Димитрий (Плумис) е роден в Солун на 06 ноември 1979 г. Завършил е Висшата църковна школа в Солун и Богословския факултет на Аристотелския университет в Солун.

През 2001 г. е ръкоположен за дякон от тогавашния Митрополит на Неа Крини и Каламария г-н Прокопий, а през 2007 за презвитер от Митрополита на Неаполис и Ставруполис г-н Варнава.

От 2015 до 2021 г. след покана на тогавашния Митрополит на Галия г-н Емануил, когото наследява, служи като предстоятел в историческата православна църква в Марсилия и като Архиерейски наместник в Южна Франция. Участва в комисии за междухристиянски диалог и междурелигиозни отношения като представител на Митрополията на Галия и на Вселенската Патриаршия. Говори освен своя роден гръзки език и на отлично ниво френски и английски език.

На 20 юли 2021, Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей го избра за нов Митрополит на Галия. Той беше ръкоположен за епископ на 25 число на същия месец от Вселенския Патриарх Вартоломей в Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фанар.

ДОСТОЕН! ΑΞΙΟΣ! WORTHY!

Източник: greek.vema.com.au

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal