Иларион Алфеев нарече посещението на Вселенския Патриарх в Украйна – „позорно“


Продължава атаката от Московската Патриаршия срещу Православната Църква. Москва продължава да сее разделения и да хули.

Иларион Алфеев нарече неотдавнашното посещение на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна – „позорно“.

Във връзка с това посещение бих искал да припомня думите от Евангелието според Йоан: „Който не влиза през вратата в овчата кошара, а прескача отдругаде, той е крадец и разбойник; а който влиза през вратата, пастир е на овците.“ (Йоан 10:1-2)“ – каза Алфеев, цитиран от interfax-religion.ru.

Той отбеляза, че Патриарх Вартоломей е пристигнал в страна, където „мнозинството православни вярващи не го признаха за свой пастир и в буквален смисъл той беше принуден да влезе през задния вход във Върховната Рада, поради това, че на главния вход имаше тълпа от вярващи, които протестираха срещу неговата визита“.

Тази визита беше осъществена по покана на държавните власти и по покана на разколниците, но мнозинството православни вярващи не само пренебрегнаха това посещение, но много ясно показаха, че Патриарх Вартоломей не е пастир за тях“ – заяви Иларион.

Цинично е това, че московското бясно куче Алфеев, което нонстоп кълне, хули и осъжда, всъщност пренебрегва волята на десетките хиляди украински граждани, които приеха топлосърдечно Патриарх Вартоломей и дори го нарекоха свой отец. Факт е, че по-голямата част от украинците признават Киевския Митрополит Епифаний за свой архипастир и Православната Църква на Украйна за своя църква. Руската Църква в Украйна и нейните епископи не са радушно приети в страната. Украинците ненавиждат руското присъствие в Украйна и смятат РПЦвУ за враг на страната. И с право! Оттук нататък, каквито и мръсотии да сипят Москва и нейните поданици в лицето на Гундяев, Алфеев, Лавров и др. – просто нямат стойност.

Doxologia Infonews смята, че е крайно време украинските власти да извърлят руското присъствие от Украйна, да закрият Руската Църква в Украйна, да ѝ забранят да съществува и да осъществява своята антиканонична църковна дейност на украинска територия, а Вселенският Патриарх Вартоломей да наложи в най-скоро време схизма на Московската Патриаршия, която отдавна вече не е част от Православната Църква поради своите антихристиянски, антиканонични, антихуманни, незаконни и аморални действия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal