ИЗВЪНРЕДНО: Клирици от Сливенска Митрополия с писмо до патриарха. Молят Синода да не приема оставката на Митрополит Йоаникий


Архиерейските наместници на Бургаска, Ямболска, Тополовградска, Котелска, Карнобатска духовни околии, епархийските съветници отец Николай Димитров и отец Павел Гърбов, и духовният надзорник на Сливенска Митрополия отец Петър Косев – или общо осем клирици от Сливенска Митрополия са изпратили писмо до Българския Патриарх Неофит. Това научи Doxologia Infonews от свои източници.

В писмото си те молят Синода на Българската Патриаршия, който на заседанието си на 20-21 септември 2021 ще разглежда депозираната от Сливенския Митрополит Йоаникий оставка, да не приема оставката на техния митрополит. Припомняме, че по-рано Агатополският Епископ Иеротей също призова на страницата си във Facebook духовници и миряни да се молят, щото Синодът да реши да не се приема оставката на митрополита.

Следва пълният текст на писмото:

Архиерейските наместници и духовенството на Сливенска епархия с изненада разбрахме, че с писмо № 132 от 24.08.2021 г. Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий е депозирал оставката си в канцеларията на Светия Синод.

До този момент Сливенският митрополит неотлъчно присъства на всички заседания на Епархийския съвет и духовно и административно ги ръководи.

Независимо от това, че в своята молба изтъква здравословното си състояние като причина за оставката, ние сме убедени, че с подкрепата на Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей Викарий на Сливенска митрополия, Епархийския съвет и Архиерейските наместничества на прилежащите духовни околии, той е в състояние да изпълнява всичките си епархийски задължения вменени му с чл. 95 от Устава на БПЦ.

Като имаме предвид и разпоредбата на чл. 82, ал.1 от Устава на Българската православна църква, че служението на митрополита е пожизнено и отказването от поетите обети е грях пред Бога и повереното му паство, молим Ваше Светейшество да не дава ход на подадената от него оставка.

От Doxologia Infonews желаем да уточним следните неща за всички наши читатели.

Това, че в Устава на БПЦ е записано, че митрополитът управлява пожизнено, per argumentum a cotrario не означава, че той не може да си подаде оставката.

Текстът на чл. 82, ал. 1 от Устава на БПЦ – „Служението на митрополита е пожизнено.“ – означава, че митрополитът има право да управлява до края на своя живот. Но текстът не казва, че митрополитът няма право да си подаде оставката и да се откаже от това управление. Дори по-нататък, в ал. 3 пише: „Когато митрополит по собствено желание и по причини, допустими от църковните канони, бъде освободен от длъжност, той носи титлата „бивш”.“ Тоест, митрополитът има право да си подаде оставката и това в никакъв случай не е грях.

Никой и нищо, вкл. Свещени Канони, устав на която и да е църква или светски закони не могат да забранят на един гражданин да си подаде оставката от дадена административна длъжност, която той изпълнява. Нищо не може да се възпротиви на свободната воля на човек, и да я ограничава в това той да се откаже от управление. Това важи и за клира в Православната Църква.

Това, че Уставът на БПЦ е юридически изключително несъвършен, а в някои от случаите дори е и противоканоничен, не означава, че Митрополит Йоаникий или който и да е митрополит не може да си подаде оставката.

Друг е въпросът, дали клирът и вярващият народ от Сливенска Епархия са съгласни или не са съгласни техният митрополит да си подава оставката.

Дебело подчертаваме, че това са две различни неща. Както Митрополит Йоаникий има право да си подаде оставката, така и клирът и вярващите имат право да поискат от него той да не си я подава, съответно Синодът да не я приема.

Питаме се обаче, доколко е редно един митрополит да заявява, че поради своето здравословно състояние не може да управлява, и в същия момент негови свещеници в писма до патриарха и Синода да оказват натиск, заявявайки, че според тях, той можел да управлява с помощта на поверените му викарен епископ и архиерейски наместници. Имайки предвид, че той допреди да си подаде оставката, е управлявал именно с помощта на епископа и архиерейските наместници! И по времето на подаването на оставката си, също е управлявал с тяхна помощ, но е преценил, че все пак – не може и не му достигат силите. Изпада се в странно противоречие.

А относно написаното в писмото: „служението на митрополита е пожизнено и отказването от поетите обети е грях пред Бога и повереното му паство“, е важно да кажем следното. Митрополитството е административна длъжност. Никой митрополит не дава обети, че до края на живота си ще служи като митрополит. И ако един клирик счита, че неговият митрополит е длъжен да си изпълнява задълженията, дори ако е болен и той самият смята, че не му е по силите, то тогава спокойно можем да говорим за йерейски егоизъм и за йерейско незачитане на волята на един митрополит. А ако клирикът обвинява в грях своя митрополит, заради това, че физическите му сили не достигат той да си върши задълженията, то може спокойно да говорим за йерейски съд, където свещениците ще осъдят своя митрополит заради това, че се е погрижил за своето лично здравословно състояние и за сигурността и реда в неговата Свещена Митрополия, които може да осигури само човек, който има силите за това.

В случая имаме две хипотези. Митрополит Йоаникий иска да си подаде оставката, тъй като усеща, че не може да управлява пълноценно епархията, и да се погрижи съответно за своето здраве. От друга страна, клирици от Епархията не искат той да си подава оставката, а искат той да продължи да управлява Епархията.

Когато Синодът разглежда молбата на Митрополит Йоаникий и преди да вземе своето решение, трябва задължително да вземе предвид също и исканията на клириците от Сливенска Митрополия, както и исканията на стотиците вярващи от Сливенска Епархия, които изразяват мнението си в социалните мрежи, че искат Митрополит Йоаникий да остане на своята катедра.

В противен случай, ако Синодът не вземе предвид мнението на клира и вярващите, то тогава неговото решение ще бъде едностранно, целенасочено, и евентуално може да бъде оспорено в един последващ етап.

В случая, практиката в другите поместни църкви е следната. При такава ситуация, Синодът, за да не обиди нито митрополита, нито клириците, нито вярващите, не приема оставката на конкретния митрополит, но решава викарният епископ да управлява епархията докато болящият и немощен митрополит е жив. Тоест, митрополитът фактически и практически да делегира своите права на викарния си епископ, който да взема решения от негово име и да го представлява навсякъде. Това е най-балансираното решение, прилагано от другите поместни църкви в такива случаи на разногласие. Така ще бъде добре за всички – и за митрополита, и за клириците и вярващите. И никой няма да бъде ощетен.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal