За пореден път необузданият сливенски свещеник Евгений Янакиев скандализира и посрами Българската Църква със свои изказвания за коронавируса, ваксините и ограниченията | VIDEO


Желаейки да се включи и да подпомогне антиваксърската кампания в България, NOVA телевизия и по-конкретно предаването „Ничия земя“ с неговата водеща Даниела Тренчева реши да посети скандалния сливенски клирик Евгений Янакиев и да му даде трибуна, за да изкаже той своите позиции за ваксините, коронавируса, ковид ограниченията и т.н.

По въпроса с антиваксинационната кауза на Евгений за децата му, самият той заяви, че въпросът е стигнал до кривата круша.

По-нататък Евгений казва, че следял ковид темата още от началото на пандемията, вкл. наблюдавал как телевизиите в България облъчвали хората с ковид новини.

Аз винаги съм казвал, че ваксината е като руска рулетка. Знаем и за ползи, знаем и за вреди. Ако вредите са повече от ползите, както в доста случаи, тогава какъв е смисълът. Като многодетен родител, и съответно млад родител, не знаех много неща, нямах такава информация, и първите седем деца така съм си ги ваксинирал чинно.

На въпроса, имаше ли последици от ваксинирането при децата му, Евгений отговори: „Да, точно това е, че при едно от децата – Екатерина – при една ваксина на година и месец, която се прави срещу морбили, получи много ужасен ефект. И оттогава казах, повече никога няма да сложа ваксина. Взех да чета. Какво що съдържат. И прецених, че това за децата ми е опасно и лошо.

По-нататък сливенският клирик казва: „Като православен християнин и свещеник имам и християнска православна етика, която ни възпира от определени неща да не правим. Докато в състава или в подготовката на много от ваксините се използват човешки клетъчни линии. И там е проблемът. Тези клетъчни линии се вземат от ембриони, и то живи.

Евгений заяви още, че е решил да подготви доклад по въпроса за ваксините, а след това да го изпрати до Сливенския Митрополит и до Свещения Синод, въз основа на който Синодът да вземел решение по въпроса и да изрази позицията си ЗА или ПРОТИВ е да се ваксинират членовете на Православната Църква на България.

Не съм медицинско лице, но съм убеден, че вредите от ваксините са повече от ползите.“ – казва още Янакиев, като по-нататък във видеото още няколко пъти признава, че не е запознат по въпроса с ваксините, но продължава да се изказва по медицински въпроси.

Евгений твърди, че ваксините били разработени след убиване по жесток и мъченически начин на деца, и той като християнин и свещеник не можел да си сложи такава ваксина. Било против морала и етиката му.

По-нататък във видеото, Евгений продължава да си противоречи като казва, че не знаел какво има в ковид ваксините и не се впускал в такива подробности, защото не бил достатъчно компетентен. „Слушам това кой какво казва“ – си признава още клирикът.

Относно въведените по целия свят ограничения за неваксинирани, най-безсрамно Евгений заговори, правейки потресаващо сравнение: „Да, това е малко… как да кажа… Вчера ми попадна един документ. Когато нацистите влизат 1942 година във Франция, първата им реакция спрямо евреите е следната. Евреите не могат да ходят в ресторанти, в кафенета, в театри, в кина, въобще там където се събират хора, в градинки, в паркове и т.н., още куп ограничения, които много съвпадат със сегашните. Може би този, който от СЗО или откъде ги спуска тези директиви, може би този е внук на някой нацист оттогава. Предполагам, имат някаква роднинска връзка. Защото и Мангъров говори за медицински фашизъм. Вече имаме такъв термин, който предполагам ще става все по-популярен, как в името на нашето здраве ще дойде момент, в който ще ни убият заради това. Когато ти въведат ограничение да не ходиш до магазина, то е почти равнозначно. Като няма откъде да си купиш храна. … За мен това е една световна диктатура.

По-нататък, Евгений прави паралел между коронавируса и антихриста.

Неслучайно е избран коронавирус. Корона е символ на царственост. Такъв ще бъде антихристът. Цар, който ще управлява. Хората трябва да повярват в него. Да се страхуват. Да почнат да слагат маски. Оттам насетне, вярвайки в коронавируса, да си направят ваксина, смисъл да си сложат печат.

За маските клирикът казва: „Според мен това не е маска, а намордник. Защото маската се носи на очите, за да прикрие личността.

Относно живота, Евгений съветва да не чакаме светлото бъдеще, защото то нямало да бъде тук на земята.

За митрополитите, които вече призоваха вярващите да се ваксинират срещу коронавирус, Янакиев казва, че действията им били прибързани, както и че пътят към ада винаги е постлан с добри намерения.

По-нататък Евгений заявява, че да се стои в храм с маска на лице – било грях.

Видях едни стари архивни снимки на американски роби. Те бяха с маски. Всъщност това показва, че човек е роб. Няма право на глас. Това е много смущаващо. Аз не мога да си сложа маска. Много ми е трудно. Не че не се е случвало. Случвало се е. Ама тя моята маска е по-особена. Освен това, личност е човек, който има лице. Когато той си сложи това нещо на лицето, той престава да бъде личност. Може би някой издевателства над нас, като си казва: вие сте вече роби.

Когато някой ми каже, че не трябва да целуна иконата в храма, защото някой друг я е целунал, който бил болен, ще му кажа: я си гледай работата, аз няма да наруша Каноните на Седмия Вселенски събор. Това значи непочитание към светите икони. Как така аз няма да целуна иконата. Ще я целуна. Та дори и да се разболея. Както се е случило. Разболяхме се, преживяхме го, изкарахме го. Слава Богу, живи и здрави сме.

Относно приетия начин за погребване на починали от коронавирус, Евгений казва: „Виждал съм и съм погребвал много хора, които са с ковид. Затворени. Макар, че не виждам и смисъл от това. Защо трябва горкият човек да бъде в някакъв найлон вътре. Дали с дрехи или без дрехи – никой не знае. Защо трябва по този начин да си отива от този свят. При положение, че всеки знае, че в умрял организъм – вирус не съществува. Вирусът умира с организма.

Целите изказвания на свещеника можете да чуете по-долу във видеото.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal