Експерт теолог: „Решенията на Синода на РПЦ са абсурдни, арогантни и незначителни“

In other languages: UA


Синодът на Кирил Гундяев реши на 24 септември 2021, че „в ситуация, в която мнозинството православни вярващи по света не са в църковно общение“ с Вселенския Патриарх Вартоломей, „той вече няма право да говори от името на цялото Световно Православие и да се представя като негов лидер“.

Експертът по теология от Украйна Дмитро Горевой обаче нарече тези действия на Кирил-Гундяевия Синод – абсурдни, арогантни и незначителни.

За мнозина е ясно, че Московската Патриаршия няма правомощия да лишава Вселенската Патриаршия от правото на представителна функция във външния свят. Действията на Синода на РПЦ приличат на решенията на Баришивския съд. Те са също толкова абсурдни в своята арогантност и незначителни в своите последствия. Със същата сила РПЦ може да оспори Кръщението на Володимир или Възкресението на Иисус Христос, защото то е станало без разрешението на Московския Патриарх.“ – заяви експертът пред radiosvoboda.org.

Тези права на Константинопол са предоставени от Вселенските събори. И само те, Вселенски събори, могат да отменят тези права. Следователно РПЦ не само не може да лиши Патриарх Вартоломей от неговите права. Но тя със своите решения всъщност нарушава каноничното право, пред което Патриарх Кирил е декларирал вярност“ – казва още Дмитро Горевой.

Самият речник на РПЦ показва колко съветска по дух е тя в своето съвремие“ – заявява още украинският теолог.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal