Ексклузивно интервю на Стареца Ефрем Ватопедски за срещата му с коронавируса и за ваксинирането | VIDEO

„Преди два дена се ваксинирах срещу Covid-19“, заяви Игумен Ефрем.

In other languages: EL


Игуменът на Ватопедския Монастир, Архимандрит Ефрем разказа за своята борба с коронавируса и въпроса за поставянето на ваксини срещу смъртоносния вирус в интервю за предаването „Αιχμές“ по кипърската телевизия Omega TV. Той разкри и кога точно е бил изписан от центъра за рехабилитация за преболедували Covid-19.

Старецът Ефрем: За съжаление и аз като много хора минах през тази тежка болест, както всички знаем. А аз от първа ръка го разбрах. На 8 май 2021 постъпих в болница „Евангелизмос“, където бях настанен в интензивното отделение и бях изписан от болницата на 17 юли. След това бяха настанен в център за рехабилитация в Лариса на хора, преболедували Covid-19. Бях там почти два месеца. С Божията помощ в събота (11 септември – бел. прев.) ще се върна в Света Гора. Благодаря на Бога, че направи едно чудо. Става въпрос за едно голямо чудо, тъй като аз се върнах към живота. Срещнах се със смъртта. Тя ми каза, „не те искам“ и се върнах обратно.

Журналист: Сега как се чувстате Геронда (Старче), как сте със здравето?

Старецът Ефрем: Сега се чувствам по-добре.

Журналист: Вие бяхте в този период много близо до смъртта, нали така?

Старецът Ефрем: Да, за съжаление, това е реалност. Лекарите се питат как се върнах към живота. Изглежда, че Бог така е пожелал. Бог ми даде време да се покая. Да виждам живота си и да вървя по-добре.

Журналист: Как се чувствахте през това време? Вие бяхте интубиран?

Старецът Ефрем: Не се чувствах добре. Това заболяване е белег на времето. Всички трябва да осъзнаем, че трябва да бъдем ваксинирани. Аз също бях неваксиниран, когато се заразих с вируса. Възнамерявах да се ваксинирам, но тогава не успях. За щастие отидох в болница „Евангелизмос“ навреме…. Ако бях закъснял, щях да умра.

Журналист: Някои свързаха пандемията от коронавирус с богословието. Какво ще кажете по този въпрос?

Старецът Ефрем: Да, пандемията съществува. Възникването на пандемията има духовни измерения. Както казваме „белег на времето“. Грехът е навсякъде. Днес грехът е станал начин на живот на човека. Един вид естествен начин на живот. Както виждаме има духовни измерения, последствия… Пандемията е допусната от Бога, за да може човек да се смири…

Журналист: Геронда, както вие сам казахте, се обърнахте за помощ към науката, медицината, нали така?

Старецът Ефрем: Църквата не отхвърля науката. Сега виждаме, че се излъчва един филм „Божият човек“ за живота на Свети Нектарий Егински. И гледаме в този филм, който разказва за един велик Светец като Свети Нектарий Егински, който умира в болницата. Дори и този велик Светец е приел медицината за своето лечение. Ето и при Свети Паисий Светогорец, който боледуваше от рак на дебелото черво. Той отиде на лекар, оперираха го, след това известно време беше под лекарско наблюдение и т.н. И той прие медицинското лечение…. Винаги науката и богословието са си сътрудничили и си сътрудничат. Ето в Църквата ни има хора на науката, които са станали част от клира. И това е много хубаво нещо. Отделно в Света Гора идват страшно много учени от различни области – гърци, кипърски гърци, гръко-американци, гръко-австралийци, учени от Русия и т.н. Това са корифеи в мединската наука и божии хора. Ние много се радваме за това нещо.

Журналист: Геронда, преди това казахте, че не сте се ваксинирали? Сега, ще се ваксинирате ли?

Старец Ефрем: Аз вече се ваксинирах. Съгласно изискванията за ваксинация на гръцкото здравно министерство на преполедувал ковид, това може да стане на третия месец след изписването. Преди два дена се ваксинирах. Това е за наша защита. Ваксинирането не е насочено срещу вярата в Бога. Вярата в Бога си сътрудничи с медицинската наука.

Журналист: Вие Геронда, защо не се бяхте ваксинирали? Заради възрастта ви, може би редът ви не е дошъл?

Старец Ефрем: Не, не. Можех да се ваксинирам по-рано, ако исках. Още нямаше организация за ваксинирането на Света Гора. Аз като игумен бях се записал в списъка за ваксинация, но преди да дойде редът ми се заразих.

Журналист: Ваше Високопреподобие, в редиците на Църквата има йерарси, които мислят, че тази ваксина е срещу богословието, че е проклятие…

Старец Ефрем: Не, не. Това не е правилно, чедо мое. Ваксината е чисто медицински въпрос. Не е правилно да се приравнява ваксината с метафизиката и богословието. Това е голяма грешка. Когато имаме проблеми със стомаха, червата ни, краката ни, ръцете ни и т.н. ние търсим медицинско лечение и обгрижване. Трябва всеки християнин да се ваксинира, защото по този начин всеки от нас има някаква защита срещу коронавируса.

Журналист: Геронда, някои свещенослужители изказват точно обратното виждане за ваксините и най-вече за пандемията, заблуждават и някои вярващи с техните виждания. Искате ли да го коментирате?

Старец Ефрем: Това е грешка.Трябва да оставим хората, да не пропагандират това. Но е по-добре, ако някой има противоположната позиция да я запази за себе си. Трябва да се доверим на учените. Това е за наше добро, за доброто на семействата ни, на обществото ни. Дори и Световната здравна организация заяви категорично, че нищо не се крие във ваксината, нищо не е сложено в нея, ембриони, клетки и пр. Това не е вярно, и е несериозно. Аз самият съм се интересувал относно изследванията на СЗО.

Журналист: Искате ли да кажете нещо за вашите лекуващи лекари? Четох едно интервю на директора на интензивното отделение, където са ви лекували…

Старец Ефрем: Да, това е г-жа Котаниду, г-жа Магира. Те двете бяха главните ми лекуващи лекари. Те се грижеха за мен много внимателно, с голямо уважение се отнасяха към мен, с много любов, отдаденост. Но както се грижиха за мен, така го правиха и за всички останали пациенти в отделението. В болница „Евангелизмос“ имаха много успехи, с много тежки и сериозни случаи са се справили, излекували. Това, което ми казаха тогава, че 9 от 10 хоспитализирани с коронавирус са били неваксинирани. Дори имаше в болницата един епископ, който беше ваксиниран. Но тогава лекарят му каза, благодари се, че си ваксиниран, защото ако не беше, умрял щеше да излезеш от болницата…“, заяви старецът във връзка с пандемията и ваксините срещу коронавирус.

На 17 юли 2021, след месец и половина на хоспитализация в интензивното отделение на атинската болница „Евангелизмос“, Старецът Ефрем беше изписан.

След това той прекара около два месеца в Център за рехабилитация на хора, преболедували Covid-19.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal