Ексклузивно интервю на БНТ с Архимандрит Вартоломей Есфигменски (23.09.2021) | VIDEO


Най-голямата трудност за човечеството в момента е безразличието, което човек проявява към самия себе си. Колкото и той да се занимава с външния си вид, неговият вътрешен свят остава страдащ, защото той все повече е безразличен към вътрешното си състояние и реално остава безразличен към своето сърце.

Това каза игуменът на Светогорския манастир „Есфигмен“ архимандрит Вартоломей Есфигменски в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“.

По думите му хората, които днес отричат науката, а носят расо, са обзети от духа на фанатизма.

„С такъв човек не може да има диалог, храни се от насилието и иска насила да налага своите идеи. Задължението на носещия расо и на всеки християнин, е да покаже чрез живота си светлината, която се таи в него и която е самият Христос“, каза архимандрит Вартоломей.

За решението му да постъпи в манастира той обясни: „Вярата в Бога е нещо, което се развива, но принципно съществува в човека. Когато настъпи часът той да вземе решение, да се посвети на Бога в монашеско служение, това е решение на живота. То е живот. Не може да се опише с думи – това е подобно на любовта.“

Източник: bnt.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal