Гръцкият политик Евангелос Венизелос разкритикува правителствата на Кипър и Гърция за позицията им относно присъствието на Архиепископ Елпидофор на откриването на турския център в Ню Йорк


В пост във Facebook, а след това и на страницата на личния си сайт, бившият гръцки външен министър от правителството на ПАСОК, политик, юрист и конституционалист г-н Евангелос Венизелос разкритикува позицията на кипърското и гръцкото правителства относно присъствието на Архиепископа на Америка г-н Елпидофор по време на откриването на Турския център в Ню Йорк. Центърът беше открит от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ето какво написа г-н Венизелос по въпроса:

„Изявлението на правителствения говорител, чрез което се изразява раздразнението и недоволството на правителството от присъствието на Архиепископа на Америка Елпидофор при откриването на Турския център в Ню Йорк, е дълбоко исторически неиздържано като показва пълна липса на усет за статута на Вселенската Патриаршия и институционалната рамка на нейните отношения с Гръцката Република.

Вселенската Патриаршия е институция на международното публично право и е призната като такава от гръцката Конституция в член 3 и 105. Като такава институция е изправена пред международните организации и държавите, които ѝ присъждат съответните почести в лицето на Вселенския Патриарх. Вселенската Патриаршия обаче се намира в Турция, тя е всеобхватна и начинът, по който тя се възприема и третира от турския правен ред, е от решаващо и практическо значение за нейното функциониране. Храмът на Света София, Монастирът Хора, Богословската Школа наХалки, не могат да бъдат на практика защитени на равнището на международния правен ред.

Публичната политическа критика към Вселенската Патриаршия от страна на гръцкото правителство, тъй като има такава, поради съображения от защита на нейното църковно място и на религиозната ѝ свобода, фактическото задължение да търси отношения на взаимно уважение с турските власти, по своята същност е недалновидна. Както е недалновиден отказът на гръцкото правителство да отговори на системните и яростни политически атаки, предприети от руското правителство на найвисоко равнище срещу Патриаршията и Вселенския Патриарх лично за предоставянето на украинската автокефалия. Архиепископът на Америка е йерарх на Вселенския Престол и го представлява в САЩ като Екзарх. Очевидно той действа в съгласуваност с Патриарха в рамките на болезнената и жертвена мъдрост на Фанар.

Вместо да се похвърлят лесни и „популистки“ антитурски изстрели с „топка“ Вселенската Патриаршия, би било за предпочитане гръцкото, но и кипърското правителства да вземат по внимание висящите проблеми, които бяха повдигнати и от изявлението на представителя на Патриаршията (Архиепископ Елпидофор – Бел. прев.) на церемонията в Ню Йорк, в присъствието на Генерален секретар на ООН“.

Преди това известни гръцки и кипърски журналисти както и обществени личности разкритикуваха необмислената и първична позиция на някои „супер далновидни патриоти“.

Точно тези същите изобщо не се бяха досетили, че той като турски гражданин с обществена дейност и позиция не може да откаже официално изпратената покана от турския президент и турските дипломатически служби за да присъства на това събитие в Ню Йорк. Именно тези „супер далновидни патриоти“ трябваше да помислят и претеглят варианта, ако той беше отказал да присъства и какви щяха да бъдат последиците върху Вселенската Патриаршия и гръцкото малцинство от страна на турското правителство. Според гръцката поговорка това звучи като „който не е на хорото, пее много песни“, сиреч ако е там и устатата си няма да отвори“, написа известният кипърски журналист г-н Аристидис Викетос.

Точно тогава със своята публикация в Twitter Архиепископ Елпидофор отправи много ясно послание към Ердоган в присъствието на Генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, американските журналисти и дипломати, че очаква от него да отвори Богословската Школа на Халки и да зачита човешките права и религиозните свободи на малцинствата в Турция. Освен това, неговите критици не са си направили дори труда да прочетат речите му по повод годишнината от турската инвазия и окупация на о-в Кипър. Тогава го хвалиха, а сега не го одобряват. Но ако бяха прочели внимателно речите му за Кипър, нямаше да изрекат и дума критика срещу него.

„Същите критици забравиха и неговата позиция, когато САЩ признаха арменския геноцид. Той излезе и участва открито в мероприятията, организирани от арменците в САЩ, (въпреки протестите на турската държава и нейните дипломатически представителства – Бел. прев.).

И сега, заради неговото присъствие на това откриване, президентът на Кипър Никос Анастасиадис отмени срещата си с него, оправдавайки се с „натоварената си програма“, каквато не съществува, тъй като тази година голяма част от световните лидери отсъстваха от Ню Йорк, заради пандемията.

Би било редно президентът да отиде на тази среща и да обясни позициите си пред самия Архиепископ и защо не е съгласен с това, че е присъствал на това откриване.

А в същото време за г-н Никос Анастасиадис не е проблем да се среща с редица европейски и американски политици, които отиват в окупираните територии и се срещат с лидерите на кипърските турци, вкл. с техния незаконен „президент“. Всичко това е в рамките на разрешаването на кипърския проблем. Същото е и когато Генералният секретар на ООН се среща с представителите на кипърската държава и тези на окупаторите“, добави г-н Викетос.

От своя страна, Архиепископ Елпидофор излезе с разяснително изявление, защо е присъствал на това събитие. Той припомни на тези, които го критикуват най-вече от Кипър, че заради действията на тогавашната кипърска власт срещу кипърските турци в началото на 70-те години на 20 в., турските окупатори оправдават своята инвазия в Кипър уж заради тези „злодеяния“, но и като отмъщават на гърците, които живеят в Константинопол, Принцовите острови, островите Имврос и Тенедос, извършвайки върху тях насилие и грабителство на тяхното имущество. С други думи, грешките на кипърските власти в онзи период ги платиха гърците в Мала Азия (дн. Турция). Въпреки това, той никога не си е позволявал да отправя обвинения срещу тези, които са провокирали турското насилие върху гърците в Турция. Архиепископът, преди това като Митрополит на Бурса, винаги е бил внимателен, дипломатичен и далновиден в своите действия.

За това е абсолютно недопустимо политици както от Гърция, така и от Кипър, вкл. представители на гръцките малцинства, където и да се намират по света – да критикуват Архиепископ Елпидофор, защото само гърците в Турция, Майката Църква и нейните клирици там знаят какво е да живееш в постоянно мъченичество вече 100 години. Гръцкото малцинство там има много нерешени проблеми, които гръцките и кипърските правителства само обещават да решат…

Универсалната федерация на константинополските гърци също осъди атаките срещу Архиепископ Елпидофор заради присъствието му на откриването на Турския център в Ню Йорк.

Те заявиха, че „Архиепископ Елпидофор е един от първите архиереи на Вселенския Престол, който без страх и със сърце е защитавал навсякъде правата на гръцките малцинства, Православието и на Вселенската Патриаршия, вкл. и пред държавната и местните власти в Турция. Той отиде на това събитие, не от страх или за лична изгода, както го обвиниха някои, а за да защити интересите на Майката Църква и гръцкото малинство в Турция. Същите тези, които сега нападат Архиепископа са онези, които никога не са се интересували от проблемите и страданията на гърците в Константинопол, но и на другите исторически гръцки общности. Същите кръгове никога не са проявявали интерес и днес са напълно безразлични към усилията, които ние полагаме за да обърнем нещата в положителна посока.

Ние разбираме много добре, защо Негово Високопреосвещенство се е превърнал в тяхна мишена, защото за малкото време на неговото служение бяха оправени доста проблеми и решени много висящи въпроси, които ако бяха продължили, биха представлявали голяма опасност за Гръкоправославната Църква в Америка. Именно виновниците, които са създали тези проблеми подбуждат тези атаки срещу него“, се казва в изявлението на Универсалната федерация на константинополските гърци.

Архимандрит Романос Анастасиадис от полуавтономната Православна Църква на Крит, Вселенска Патриаршия също коментира присъствието на Архиепископа на Крит.

Много добре направи Архиепископът на Америка.

Патриотарите от Гърция не успяха да разберат. С други думи, Вселенската Патриаршия оцеля не само без помощта на гърците от Гърция – вероятно и въпреки войната и тяхното безразличие.

Също така, не забравяйте, че Ромейството в Константинопол плати, без да е длъжно и без да е виновно, и за кипърския проблем в миналото, както плати и за всички глупави разделения и неправилен избор на гърците както в Гърция, така и в Кипър. И„благодаря“ на кипърските гърци за неадекватната и бездушна реакция на техния президент.

За щастие, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис не реагира по този начин и подкрепя Вселенската Патриаршия. И разбира се, не споделя виковете на еничарите, които намериха още една възможност да замерят с камъни разпнатата и мъченическа Велика Църква, Центъра на Православието и на нашия народ“.

По-рано днес, говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви по гръцката телевизия ΣΚΑΪ, че ще има среща между премиера Кириакос Мицотакис и Архиепископа на Америка Елпидофор. Просто се изисква време на бъде финализирана.

По въпроса за присъствието на Архиепископ Елпидофор на откриването на Турския център в Ню Йорк той заяви: „Самият Архиепископ направи едно уточняващо изявление, където обясни защо е присъствал и така се получиха необходимите отговори, които е трябвало да се получат. Въпросът за гръцкото правителство е приключен след обяснението на Архиепископа. Очаквайте в този ден да има среща между двамата в Ню Йорк“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal