В София Архимандрит Вартоломей Есфигменски проведе духовна беседа и представи книга за Отданието на празника Въздвижение на Честния Кръст | VIDEO & СНИМКИ


На 21 септември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм “Въздвижение на Светия Кръст Господен”, се състоя духовна среща с игумена на Светогорския манастир “Есфигмен” архимандрит Вартоломей (Газетас).

Срещата бе по повод представянето на втората книга на игумена на манастира „Есфигмен“ – „Послание от Градината на Майката Божия“, която излезе на български език, издание на Църногорския манастир “Св.св. безсребреници Козма и Дамян“. В книгата са засегнати въпросите за Божията любов към света, постът и духовната бран, надеждата и увереността във Възкресението, примерът за живот, който ни дава Пресвета Богородица, както и посланието на Света гора към човечеството. Преводът на книгата е на Анула Христова.

Архимандрит Вартоломей бе представен на присъстващите от архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, който е организатор на гостуването на отците от Света гора и издател на новото издание.

С духовна беседа гостът игумен представи книгата си, както и отговори на редица въпроси, които бяха зададени от присъстващи християни.

Представянето на втората книга на о. Вартоломей бе уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и от множество православни християни и от екип на БНТ.

Всички присъстващи получиха дар по една книга, от името на архимандрит Вартоломей и Църногорския манастир.

Източник: mitropolia-sofia.org

Коментар: Doxologia Infonews

В края на беседата, един от присъстващитеповдигна въпроса за догматическите различия между присъстващите 10 поместни Църкви на Светия и Велик Събор в Крит от 2016 г. и четирите – Древната Антиохийска Патриаршия, Българската Православна Църква и Грузинската Православна Църква, които под давлението на Московската Патриаршия не отидоха.

Надяваме се, в най-скоро време Българската Църква да подпише всички документи от Светия и Велик Събор в Крит, за да бъде пълноправен член на Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква.

20210921_181844

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal