В Световния ден на мигрантите и бежанците, Папа Франциск призова да не затваряме вратите пред надеждата на мигрантите и бежанците | VIDEO

След неделната молитва, папа Франциск отправи призив за Световния ден на мигрантите и бежанците: „нека застанем до най-уязвимите“, с покана да се спрем до скулптурната композиция на площад „Свети Петър“ в Рим, посветена на хората, които бягат от родната си земя. Светият Отец се помоли за населенията, засегнати от изригването на вулкана на канарския остров Ла Палма.

Монументът с мигрантите на площад "Свети Петър" в Рим


През 107-я Световен ден на мигрантите и бежанците, папа Франциск отново призова да протегнем ръка към онези, които страдат:

Днес отбелязваме Световния ден на мигрантите и бежанците, чиято тема тази година е: „Към все по-голямо „ние“. Необходимо е да вървим заедно, без предразсъдъци и без страхове, като заставаме до най-уязвимите: мигранти, бежанци, разселени лица, жертви на трафик и изоставени. Ние сме призовани да изградим един все по-приобщаващ свят, който да не изключва никого.

Благодарността към тези, които полагат грижа за мигрантите

Папа Франциск каза, че е духовно единен с всички онези в различни части на света, които честват този ден, установен от Църквата през 1914 г. и го отбелязват в цял свят през последната неделя на месец септември. По-специално папата поздрави събралите се вярващи в Лорето, за инициативата на Италианската епископска конференция (CEI) в полза на мигрантите и бежанците, завършила с национална литургия в папската базилика, предстоятелствана от монс. Пиетро Коча, председател на Епископската конференция на област Марке .

След това папа Франциск поздрави и благодари на различните етнически общности, присъстващи на площад „Свети Петър“, носещи знамена с различни размери и цветове. Отправи поздрав и към Службата за мигранти на Римската епархия, към Център Астали и към представителите на „APRI“, проектът на Италианската Каритас (името е съкращение на четирите глагола, посочени от папата: „приемам, защитавам, насърчавам и интегрирам”), който проект предвижда оказване на гостоприемство на мигранти и бежанци в италианските епархии, които предлагат своята готовност.  „Благодаря на всички за вашия щедър ангажимент!“, каза Франциск.

Монументът „Angel Unwares“

Накрая, папата помоли всички присъстващи, преди да напуснат площад „Свети Петър“, да се приближат до монумента на  „Angel Unwares“ (Незнайните ангели):

И преди да напуснете площада, ви каня да се приближите до онзи паметник там – където е кардинал Черни -: лодката с мигрантите, и да се взрете в погледа на тези хора, и да уловите в този поглед надеждата, която всеки мигрант има днес: да започне да живее отново. Идете там, вижте този паметник. Нека да не затваряме вратите на тяхната надежда.

Скулптурната композиция  е от черен мрамор и е създадена от канадския художник Тимоти Шмалц, вдъхновена от кардинал Майкъл Черни, заместник-секретар на секцията за мигранти и бежанци на ватиканската дикастерия за интегрално човешко развитие, тържествено открита лично от Светия Отец през 2019 г. Изработена в естествена големина, тя изобразява група мигранти и бежанци, идващи от различни културни среди и исторически периоди, всички заедно стъпили върху един сал. Копие от статуята е изложено в САЩ. На площад „Свети Петър“ в Рим,  композицията се намира до дясната колонада и е като предупреждение и послание за драмата на миграцията, с ясно позоваване на думите на апостол Павел в Писмото до евреите: „Не забравяйте гостолюбието; понеже чрез него някои, без да знаят, са приели на гости ангели”.

Папата се помоли и за засегнатите от изригналия на Канарските острови вулкан:

Изразявам своята близост и солидарност с  хората, засегнати от изригването на вулкана на канарския остров Ла Палма. Мисля особено за онези, които са  принудени да напуснат домовете си. За тези толкова измъчени хора и за спасителите, нека се помолим на Дева Мария, почитана на този остров като Дева Мария Снежна.

Накрая, папата поздрави и новия блажен на църквата с думите:

Днес в Болоня дон Джовани Форназини, свещеник и мъченик, ще бъде беатифициран. Енорийски свещеник, примерен в благотворителността, той не изостави стадото си в трагичния период на Втората световна война, а го защити до проливането на кръв. Нека неговото героично свидетелство ни помогне да се справяме смело с изпитанията на живота. Аплодисменти за новия Блажен!

Папата поздрави и всички римляни и поклонници от различни страни. По-специално, той отправи поздрав към мирянското движение „Дело на дон  Орионе“ и към представителите на родители и  деца, обединени в борбата с раковите заболявания.

Източник: vaticannews.va

Световният ден на мигрантите и бежанците е ежегоден римокатолически празник с плаваща дата. Той е установен от папа Пий X през 1914 година в знак на солидарност с италианските католици, които са принудени да напуснат Италия, за да работят в други страни, пише БНТ.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal