Във Варшавската духовна семинария се проведе курс по омилетика и администрация за свещеници | СНИМКИ

In other languages: PL – EL


С благословението на Негово Блаженство Митрополитът на Варшава и на цяла Полша г-н г-н Сава във Православната духовна семинария във Варшава се проведе второто издание на курса (семинар) по омилетика и администрация за духовници от всички епархии на Православната Църква на Полша.

По време на семинара, проведен между 22 и 25 септември 2021, определени духовници, които ежедневно изпълняват различни функции в своите енории и които имат различен свещенически опит, участват в курса, целящ да подобри техните умения в областта на проповядването (омилетиката) и по-широкото разбиране за начина на администриране на една енория.

Курсът започна на 22 септември с молитва в семинарския параклис, отправен от Преосвещения Вроцлавско-Шчеченски Архиепископ г-н Георги (Йежи). Началото на обучителния семинар беше поставено от Митрополита на варшава г-н Сава, който насочи вниманието на духовенството към два основни въпроса. Негово Блаженство припомни, че в момента на ръкополагане за свещеник духовникът поема Кръста Господен, изкачвайки се към собствената си Голгота, от която самият той не може да слезе доброволно. По-късно, Негово Блаженство обърна внимание на факта, че свещеникът трябва внимателно да наблюдава света около себе си, да отправя горещи молитви за него.

По време на курса духовенството имаше възможност да придобие нови знания в поредица от лекции. Наред с други неща, има лекции за това как да се подготвят проповеди, да се поставят цели и как да се изнасят, като особено се набляга на чистотата на езика.

Обучението завърши с вътрешен изпит, който се състоя от подготвената и произнесена проповед като акцентът за оценяването бе върху съдържанието и формата на проповедта, както и всички обстоятелства при изготвянето ѝ.

Омилетическият и административен курс има за цел да подобри проповедническите и енорийски административни умения на всеки един клирик.

Източник: orthodox.pl

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal