Вселенският Патриарх положи основен камък за изграждане на Храм на Три Светители в Будапеща | СНИМКИ

In other languages: HUELEN


Днес в събота, 11 септември 2021, Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей положи основен камък за изграждането на Храм на Тримата Светите и Вселенски Учители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст в имота, дарен от унгарското правителство на Митрополията на Австрия и Екзархия на Унгария.

Храмът ще бъде построен в двора на музея на Унгарската Екзархия (Вселенска Патриария).

На чинопоследованието присъстваха вицепремиерът на страната г-н Жолт Семйен, представители на унгарските власти, чужди посланици и дипломати, както и официални гости.

В приветственото си слово г-н Жолт Семйен заяви, че Унгария, която е получила първия си епископ от Византия след завладяването, респ. Вселенската Патриаршия „никога няма да забрави, че принадлежи към Вселенския Престол. Унгария винаги е била мост между източното и западното Християнство. В лицето на Свети Крал Стефан на Унгария, източната и западната мисия са били свързани“.

От своя страна, Негово Всесветейшество благодари на унгарското правителство за сградата и ресусрсите, преодставени за строителството на новия храм. Той подчерта, че изграждащият се център за диалог ще бъде „място на диалог, култура, вяра и обмен, отворен за всички хора с добра воля“.

Новият храм ще въплъщава връзката между Византия и унгарския народ, датираща от хиляда години – добра традиция на тази неразривна връзка, както и необходимостта да продължим заедно напред“, добави Вселенският Патриарх.

Припомня се, че през 2016 г. унгарското правителство и Вселенската Патриаршия подписаха споразумение за сътрудничество в изпълнение на обществената мисия и задачи за създаване на пастирски и културен център в Будапеща. На 20 август 2017 г. вицепремиерът г-н Жолт Семйен предаде ключовете на сградата и дворното място към нея.

В новия център за диалог са предвидени жилищни стаи (килии) за монаси, конферентни зали, Храм на Три Светители – чийто основен камък беше положен, библиотека, пространство за обучение и изложби.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Унгария.

Източник: infostart.hu

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal